Irsko dostalo od EU delší lhůtu na uzdravení svých financí

Irové dostanou o rok více času na nápravu svých veřejných financí. Rozhodli o tom šéfové státních pokladen evropské sedmadvacítky na schůzce v Bruselu. Irsko musí svůj rozpočtový schodek stlačit pod tři procenta hrubého domácího produktu až do roku 2015. Dnes činí irský rozpočtový deficit 30 procent HDP.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři financí evropské sedmadvacítky schválili půjčku pro Irsko.

Ministři financí evropské sedmadvacítky schválili půjčku pro Irsko. | Zdroj: ČTK

Ministři financí definitivně schválili půjčku Dublinu ve výši 85 miliard eur. Z peněz eurozóny, Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu to ale bude jen necelých 68 miliard.

Celkem 17,5 miliardy přihodí ze svého rozpočtu samo Irsko a 10 miliard bude okamžitá injekce bankám jako záchranná síť před jejich krachem. Částka 50 miliard eur půjde na zmírnění dopadů škrtů, které muselo Irsko ve svém rozpočtu udělat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska mluví o aktuální finanční situaci Irska ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

Peníze poskytnou také některé státy mimo eurozónu jako Švédsko, Dánsko a Velká Británie.
Z české pokladny nepůjde na pomoc Irsku ani koruna.

„Česká republika se žádným způsobem přímo na té pomoci nepodílí,“ zdůraznil ministr financí Miroslav Kalousek.

Půjčka od mezinárodního společenství je stále výhodnější než úrok, který by Irsko v současnosti dostalo na finančních trzích.

Úsporný rozpočet

Irský parlament má dnes také schválit úsporný rozpočet navržený vládou. Kabinet do něj vepsal škrty za šest miliard eur, což představuje pokles HDP o 3,5 procenta.

Rozhodování o irském rozpočtu mnozí analytici považují za klíčové pro další vývoj v ostatních zadlužených zemích eurozóny.

Přestože vláda ještě nedávno neměla většinu, dalo se podle Ondřeje Housky ze zahraniční redakce Radiožurnálu předpokládat, že se nakonec najde. Těžko se dalo očekávat, že by opozice rozpočet nakonec nepodpořila.

Ondřej Houska doplnil, že existují velmi vlivné a velmi četné názory, že Irsko je insolventní a jediným řešením je restrukturalizace dluhu, což znamená ztráty pro investory. Pak by se Irsko mělo pokusit o hospodářskou stabilizaci své země.

Pavel Novák, Ondřej Černý, Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme