Po volbách v Bělorusku zůstává ve vazbě přes 600 demonstrantů

Šest stovek Bělorusů stále zůstává ve vazbě po nedělních prezidentských volbách v zemi. Zadržováno je i pět z devíti prezidentských kandidátů. Situaci v zemi po čtvrtém Lukašenkově zisku prezidentského úřadu popsala pro Rádio Česko zvláštní zpravodajka Lidových novin Petra Procházková.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proti Lukašenkovi stoji 9 protikandidátů, dosavadní prezident zřejmě svůj post obhájí.

Proti Lukašenkovi stoji 9 protikandidátů, dosavadní prezident zřejmě svůj post obhájí. | Zdroj: ČTK

„Povolební atmosféra se lišila podle místa, odkud jste ji sledovali. U tiskového centra, kde se sešla opozice, byla nálada bouřlivá. O pár ulic dál lidé oslavovali Lukašenkovo vítězství,“ popsala nejednotnost běloruské veřejnosti Procházková.

Opozice má podle svědectví Procházkové v zemi menší podporu veřejnosti než Lukašenko. Situace a zdánlivé napětí v tamní společnosti, pokud Lukašenko neudělá nějakou chybu, se tak prý zřejmě uklidní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby v B2lorusku sledovala na místě Petra Procházková

Běloruské úřady zatkly 639 lidí, kteří protestovali proti zmanipulovaným volbám. Nelíbilo se jim, že ‚poslední evropský diktátor‘, jak bývá Alexandr Lukašenko západními médii označován, se ujme vlády země na další volební období.

Teď demonstranty čeká soud. Lukašenko odmítá, že by měl na vyšetřování jakýkoliv vliv. Účast na demonstracích, případně jejich organizování mohou znamenat různý trest – od pokuty až po 15 let vězení.

Mezi zatčenými jsou i novináři. Například ruský svaz novinářů požaduje, aby běloruské úřady okamžitě propustily na svobodu ty žurnalisty, kteří byli zatčeni při práci, když referovali o protestech v Minsku. „Někteří novináři nebyli akreditováni, a tak s nimi nebude nakládáno jako s novináři,“ upozornila na argument běloruských soudů Procházková. „Během voleb navíc kolaboval internet a rušeny byli prý telefonní linky,“ popsala další problémy volebních zpravodajů.

Lukašenko získal ve víkendových volbách 80 procent hlasů. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě uvedla, že volby proběhly nestandardně. Lukašenko je hlavou Běloruska nepřetržitě od roku 1994.

Ondřej Černý, Helena Berková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme