Novinky v roce 2011: Podmínky úvěrů budou srozumitelnější

Spotřebitelské úvěry by měli být od nového roku srozumitelnější. Novela zákona nařizuje poskytovatelům úvěrů lépe informovat o podmínkách a rizicích, které mohou být s úvěry spojené. Zákazník bude také moci úvěr kdykoli předčasně splatit bez vysoké sankce a snáze odstoupit od smlouvy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (vzor tisícikoruny).

Peníze (vzor tisícikoruny). | Foto: Tomáš Adamec

„Už v reklamě by měly být přesné informace o tom, jaké jsou podmínky. Konkrétně v reklamě by tyto informace měly být uvedeny formou reprezentativního příkladu. To znamená, že máte klienta, který bere 18 tisíc a v rámci reklamy by mělo být řečeno, co to pro takového průměrného klienta mělo znamenat,“ vysvětluje jednu ze změn Jiří Sochor z ministerstva obchodu a průmyslu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změny vysvětlil na Rádiu Česko Jiří Sochor z ministerstva obchodu a průmyslu

„V rámci smlouvy by všechny informace měly být viditelné, měly by být napsány stejnou velikostí písma. Vy jako spotřebitel budete mít právo si smlouvu vzít sebou domů a poctivě si ji prostudovat, než ji podepíšete,“ dodává Sochor.

Jedním z požadavků zákona je i to, že poskytovatel úvěru musí klientovi srozumitelně vysvětlit podmínky a dopady půjčky. Společnostem, které budou i nadále poskytovat nejasné informace, hrozí podle Sochora pokuty, a to až do výše 5 milionů.

„Novela zavádí, že nebankovní instituce bude kontrolovat Česká obchodní inspekce, ale u bankovních institucí je bude nově kontrolovat Česká národní banka. Dříve byla lehká komplikace v tom, že kvůli bankovnímu tajemství měla Česká obchodní inspekce určité komplikace dohlédnout na tyto instituce,“ popisuje další novinku Jiří Sochor.

Lenka Rafaelová, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme