Německem otřásá potravinový skandál

Tisíce kusů drůbeže už utratili v Německu poté, co se v jejich krmivu našel dioxin. Německem otřásá obrovský skandál. Celý případ už vyšetřuje státní zastupitelství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vajíčka

vajíčka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Všechny drůbeží farmy, které obdržely kontaminované krmivo jsou zavřené. Ve východní části Německa farmáři už údajně zkrmili 55 tun podezřelého krmiva. V Dolním Sasku muselo být zavřeno na tisíc provozů. Německé úřady nařídily z preventivních důvodů utracení osmi tisíc kusů drůbeže.

Prokuratura nyní vyšetřuje výrobce krmiva. Ti čelí podezření, že do směsi přidávali dioxin, nebezpečnou karcinogenní látku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Šonka o potravinovém skandálu v Německu v pořadu Svět o druhé na Rádiu Česko.mp3

„Je tam několik stupňů. První stupeň jsou zvířata samotná a pak je to jejich maso, vejce. Pak je to distribuce do supermarketů, a to je všechno potřeba ošetřit,“ řekl spolupracovník Českého rozhlasu v Německu Jaroslav Šonka.

Úřady právě nyní prověřují, zda se kontaminovaná vajíčka nedostala do potravinových řetězců. Zároveň ale uklidňují obyvatele, že konzumace malého množství dioxinů nepředstavuje akutní riziko ohrožení rakovinou.

Veřejnost může nicméně podle Jaroslava Šonky na takovou zprávu reagovat hystericky.

Igor Maňour, Klára Stejskalová, Martina Mašková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme