Delegaci prezidentů se nepodařilo ukončit dvojvládí v Pobřeží slonoviny

Politická krize v Pobřeží slonoviny pokračuje. Prezidentství si v západoafrickém státě proslulém exportem kakaa pořád nárokují od listopadových voleb dva muži. Situaci nezměnila ani druhá mise prezidentů tří zemí z regionu a keňského premiéra do metropole Pobřeží slonoviny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty na Pobřeží slonoviny

Protesty na Pobřeží slonoviny | Zdroj: ČTK

Afričtí státníci po návratu z Abidjanu informovali o setkání s oběma politickými rivaly nigerijského prezidenta Goodlucka Jonathana. Současný lídr Západoafrického ekonomického společenství pak novinářům oznámil, že krize v Pobřeží slonoviny nebyla vyřešená.

Podle Jonathana ani nešlo čekat, že se tak stane díky jediné misi. Bude prý zapotřebí mnohem víc mezinárodního tlaku, který by přesvědčil oba ivorijské politiky k dohodě, respektive přiměl dosavadního prezidenta Gbagba k přiznání volební porážky a rezignaci.

Možnou mezinárodní intervenci s cílem svržení Gbagba přitom prý může zhatit skutečnost, že v Pobřeží slonoviny žijí miliony přistěhovalců ze států okolo Guinejského zálivu. Ti by se mohli stát cílem pomsty ze strany vojáků loajálních samozvanému prezidentovi.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme