Na trhu s ojetými auty budou letos chybět kvalitní vozy

8. březen 2011

Autobazary v Česku hlásí dramatické zvýšení prodejů. Což znamená, že i řada z vás plánuje koupit auto. Jenže těch dobrých je na trhu opravdu málo. Vyhněte se nástrahám, které na vás číhají!

Nikdo neví, čím se to stalo, avšak jak potvrzují autobazary – stalo se to. Lidé zase začali nakupovat auta. Největší obchodníci v Česku hlásí za leden i únor padesátiprocentní nárůsty. „Bezpochyby se jedná o historicky největší meziroční nárůst prodejů aut,“ říká Karolína Topolová z AAA Auto. I ostatní autobazary hlásí stejné nárůsty. „Za zmínku stojí, že si lidé koupí auto za stále stejnou cenu. Nicméně si kupují stále lepší,“ vysvětluje Jan Kučmáš z Auto ESA.

Jinými slovy, auta zlevnila. Například před třemi lety odjížděl typický kupující se šest let starým autem. Dnes má za stejné peníze vůz čtyřletý s lepší výbavou a s nižším počtem najetých kilometrů. Pád cen, který sledujeme u nových aut, se přenáší samozřejmě i na trh s ojetinami. V kombinaci se zvýšenou poptávkou a nedostatkem mladých ojetin, protože jak víte, trh s novými auty v minulých letech stagnoval, to vše znamená, že vybrat kvalitní ojetý vůz bude problém. Potíže začínají už lákáním na neexistující auta. „Nabídnout zajímavé vozidlo, jenže fiktivní. V případě, že se zákazník chytí, ideálně přijede na plochu autobazaru nebo alespoň zavolá, nabídneme alternativu. Vůz o něco starší, o něco víc ojetý, ovšem dobrý,“ říká Aleš Zich z AutoAZ Consulting.

Dobré myšleno v uvozovkách. Lákadlo nízké ceny funguje vždycky a všude. Většina kupujících dnes vybírá vozy převážně na internetu. A to tak, že svůj hledaný model zpravidla řadí podle ceny a pak na nejnižší nabídku většinou volají. Jednají jako by si neuvědomovali, že nízká cena má vždycky nějaký důvod. A jen velmi výjimečně je to snaha prodávajícího auto extra rychle prodat. Spíš zatím čekejte tradiční věci jako zakrývání havárie, technický problém nebo stočený tachometr. Pokud tedy sháníte kvalitní ojetý vůz, jsou ty nejlevnější zpravidla ztrátou času. Do užšího výběru řaďte jen auta podle těchto kritérií.

„U ojetých automobilů novějšího data výroby se rozhodně zaměřte na prokazatelnou servisní historii. Důležitá je také důvěryhodnost prodejce. Pokud uvidíte například vůz údajně po prvním majiteli s najetými 60 tisíci kilometry a bude stát v malém bazaru o padesáti automobilech někde v polích, už to samo o sobě by mělo vzbudit alespoň ostražitost, když ne podezřeni,“ varuje opět Aleš Zich.

Maximum dokumentů si pak vyžádejte předem. Pro seriózního prodávajícího toto není problém. Pošle naskenovanou servisní knížku, případnou kupní smlouvu a také VIN kód vozu, díky kterému se dá prověřit historie a původ předem. Velmi vhodné je vzít před finální koupí vybraný vůz minimálně na velkou prohlídku do autorizovaného servisu. Ještě lepší je vyrazit na nákup s nezávislým specialistou, který umí prověřit jak auto, tak kupní smlouvu. Podceňování těchto rad končí úspěšným nákupem ojetého auta jen v případě, že vám u kolébky stála sama bohyně Fortuna.

autor: pek
Spustit audio