Greenways – grant na „žijící“ cyklostezky

25. květen 2011

Není cyklostezka jako cyklostezka. Některé nás „jen“ bezpečně dostanou z místa A do místa B, další však doslova a do písmene žijí. Pokud chcete, aby i ta vaše oblíbená trasa ožila, pak stačí mít dobrý nápad. Peníze mohou dodat jiní.

Krásně oživlé cyklostezky většinou spadají do projektu Greenways neboli Zelené stezky a jejich odlišnost od klasických cyklostezek je zřejmá. „Zelené stezky zapojují místní občany, komunitu města i obce a neziskové organizace, aby vytvářeli život podél stezky, aby ze svého přírodního a kulturního bohatství vytěžili to nejlepší, šetrně to prodali turistům nebo cyklistům, a přilákali je tak do svého okolí,“ říká Jakub Smolík z Nadace Partnerství.

Cyklistické Greenways stezky se snadno poznají podle speciálního loga. Jako první jím byla označena trasa Praha–Vídeň, která desítkami jednotlivých cyklostezek spojuje obě hlavní města – spadají pod ni například okruh Ladovým krajem, Region Renesance či okruh Vranovskem. Známé jsou také moravské vinařské stezky, kterých za deset let na jižní Moravě vyrostlo už zhruba 1300 kilometrů, a vznikají další, častokrát přesahující hranice.

„Labská stezka má do budoucna dobře našlápnuto. Navazuje na 860 kilometrů stezky v Německu a na našem území je to přes 320 kilometrů. Do budoucna by měla stezka procházet Ústeckým, Středočeským, Pardubickým a Královéhradeckým krajem.“

Další Greenways stezky jako Jizera a Berounka vznikly i s přispěním Nadace Partnerství, která především zprodukovala kontakt mezi odborníky a cyklistickými nadšenci. I díky každoročním malým neinvestičním grantům pomáhá oživit cyklistické stezky. „Chceme podpořit například odpočívky nebo různé místní akce pro veřejnost, které připraví lokální partneři.“

Jedním ze zajímavých projektů je například Pražské cyklozvonění, které ukazuje, jak se na kole dá bezpečně projet několik sousedících městských částí. „Další zastávka, kde se k nám připojí cyklisté z Prahy 4, bude na branické cyklostezce, kde se setkáme i s cyklisty z Prahy 12, 13 a 5,“ popisovala na jednom z posledních Cyklozvonění místostarostka Prahy 11 Eva Štampachová.

Pražské cyklozvonění finančně podporuje cyklistický grant Nadace Partnerství. Tentokrát se ve spolupráci s Nadací České spořitelny bude rozdělovat šest set tisíc korun a šanci mají všechny neotřelé, cyklistiku podporující nápady a projekty. Stačí na webových stránkách nadace vyplnit přihlášku a tu odeslat do 14. června. Peníze by autoři oceněných projektů mohli dostat už na začátku prázdnin.

autor: evk
Spustit audio