Studie kabrioletu Škoda Fabia RS 2000

2. červen 2011

Na tuningovém srazu GTI Treffen v rakouském Veldenu představila mladoboleslavská Škodovka studii modelu Fabia v provedení kabriolet. Jedná se o designovou studii, která je skloubením sériového modelu Fabia RS a závodní úpravy S2000.

„Základ byl převzat z modelu RS, protože například interiér by nebylo možné na základu S2000 vůbec postavit. Vezměte si například, kde je v závodní verzi uchycení sedadel. Vnější díly jsou však právě ze závodní verze,“ vysvětluje designér Škody Auto Jozef Kabaň.

Kabriolet je plně funkční. Za zmínku stojí designové prvky, jako je zachování čtveřice dveří nebo originální vzhled vnitřního zpětného zrcátka. „Práce na tomto autě byla zábavou a trochu i odreagováním se od připravovaných modelů. Byla to výzva, ale celé auto vznikalo pouhé dva měsíce, a to i s ohledem na to, že nebylo potřeba řešit další nároky na případnou sériovou výrobu,“ dodává Kabaň a potvrzuje tak, že se o sériové výrobě zatím neuvažuje. „Auto je plně funkční. Otevírání zadních dveří a absenci sloupků jsme vyřešili zpevněním podlahové části. Auto je pojízdné, ale není samozřejmě homologováno. Také neuvažujeme o tom, že bychom s ním jezdili a předváděli ho.“

Škoda tak každopádně představila zajímavou studii, která však nenaznačuje, kam se bude v nejbližší době ubírat. Fabie už pomalu, ale jistě očekává svého nástupce, ale do té doby by mělo přijít hned několik nových modelů. Půlroční cyklus jejich představování by měl začít už v září na autosalónu ve Frankfurtu, kde by se měla odehrát nejen světová výstavní premiéra nové škodovky, ale podle zákulisních informací se možná dočkáme i dalších překvapení. Každopádně jedno začíná být jisté: největší akcelerace dosáhne dění ve Škodovce příští rok.

Na předních místech jsou závodní sedačky
autor: pgj
Spustit audio