Můžete v cizině přijít o řidičák?

19. červen 2011

Silnice jsou stejné, značky velmi podobné, přesto má každý stát svá vlastní pravidla silničního provozu. Je to určitě škoda, protože díky téměř neexistujícím hranicím by to pro řidiče bylo daleko jednodušší. Turistické informace jsme připravili ve spolupráci s ÚAMK.

Před cestou do ciziny je proto lepší si nastudovat alespoň základní odlišnosti, aby vás něco nezaskočilo a abyste neplatili zbytečné pokuty – za stejné přestupky v různých státech bývají sankce odlišné, někdy dokonce hodně odlišné. Co myslíte, můžete v cizině přijít o řidičák?

„Nevím, ale myslím si, že asi ano.“
„S tím jsem se ještě nesetkala, v zahraničí jedu většinou jen jako spolujezdec,“ odpověděli dotázaní řidiči.

Neznalost neomlouvá. V pravidlech každé země najdeme přestupky, které vedle pokuty doprovází i zákaz řízení. Platí to pro všechny řidiče, tedy i pro cizince. „V zahraničí určitě lze přijít o řidičský průkaz, a to jak v rámci uložení zákazu řízení motorových vozidel, tak v rámci administrativního opatření – na místě spáchání zejména závažného dopravního přestupku. Tato opatření jsou zatím omezena pouze na území konkrétního státu, takže pokud vám bude uložen zákaz řízení například v Německu nebo na Slovensku, o řidičské oprávnění na území České republiky nepřicházíte,“ vysvětluje dopravní právník Jan Kněžínek.

Problém však může nastat přímo na dovolené. Jsou země, ve kterých je i po odebrání řidičského průkazu povolena takzvaná provizorní jízda na dojetí, a naopak jsou státy, kde už neujedete ani metr. Podle lidí, se kterými jsem si povídala, to naše řidiče moc trápit nemusí, protože v cizině prý jezdí ohleduplněji.

„V Německu jsou řidiči určitě více ohleduplní a cizinci se raději přizpůsobí, aby nevyčnívali z davu.“
„Podle mě je to jedno, kdo nedodržuje pravidla u nás, nedodržuje je ani v zahraničí.“

Co myslíte, objeví se body na vaší kartě řidiče, když v zahraničí spácháte bodovaný přestupek?

„Myslím si, že ne.“
„Už dvakrát mě vyfotili a ani jednou mi pokuta nedorazila.“

V našem registru řidičů se to skutečně neobjeví, ale pokud si policisté v cizině ověří vaši totožnost, můžete v zemích, kde podobně jako u nás existuje bodový systém, časem klidně přijít o možnost řídit auto. Prostě se tam vybodujete.

„Body se vztahují vždy pouze na území konkrétního státu. Určitě může nastat situace, kdy se držitel českého řidičského průkazu vyboduje například ve Francii nebo v Německu, ale nemá to žádný vliv na právo řídit motorová vozidla na území České republiky,“ dodává Jan Kněžínek.

Určitě je výhodnější jezdit podle předpisů jak v cizině, tak i doma.

autor: evk
Spustit audio