Falešné policisty v Bulharsku už nepotkáte

18. červenec 2011

Češi stále více objevují kouzlo dovolené v Bulharsku. Mnozí se tak nostalgicky vracejí do dětství, kdy pobyt u tamního moře byl, na rozdíl od jiných letovisek, možný. Není vcelku problém dojet až do Bulharska autem, je to zhruba tisíc kilometrů jako do Chorvatska, ale už není tak úplně jednoduché se autem po této balkánské zemi pohybovat.

Na začátek máme dobrou zprávu, protože podle Daniela Horáka z našeho zastupitelství v Sofii už na bulharských silnicích neřádí gangy falešných policistů, jak se stále můžete dočíst v cestovatelských příručkách. „Fenomén falešných policistů byl v Bulharsku poměrně rozšířený před několika lety, kdy docházelo k opakovaným podvodům tohoto typu, ovšem v posledních letech už tyto případy nebyly zaznamenány.“

Kdo přejede bulharské hranice, měl by si uvědomit, že tady se platí za všechny silnice, nejen dálnice. Týdenní poplatek za osobní auto je pět eur, za měsíc 13 eur. Bohužel kvalita silnic zůstává stále stejně špatná.

„Zejména kvalita vedlejších silnic je ve srovnání s Českou republikou výrazně horší. V současnosti probíhá dostavba dálnic, nicméně žádný z hlavních tahů Bulharskem ještě není plně pokryt dálniční sítí. Ve srovnání s minulým rokem došlo k zvýšení pokut, ke zpřísnění některých dalších sankcí za dopravní přestupky a k posílení sítě stacionárních i mobilních radarů. Policejní kontroly jsou velmi časté zejména během letní turistické sezóny.“

Na stránkách našeho zastupitelského úřadu jsou odkazy na základní přehled pokut a sankcí a možná je dobré si to před cestou nastudovat, aby vás nepřekvapilo, že za drobnější přestupky můžete dostat pokutu až dvě stě eur, zatímco třeba za alkohol je to až do tisíce eur. Letos by už snad mohlo být i jednoduší pokuty zaplatit.

„Zejména pro zahraniční turisty je způsob vybírání pokut značně komplikovaný, protože ze zákona je možné je zaplatit pouze bezhotovostně v určených místních bankách, které jsou však ve dnech pracovního volna zavřené. Pro letošní rok se společným jednáním států, které mají v Bulharsku velké množství turistů, podařilo s bulharskou stranou domluvit výjimku pro zahraniční turisty, kteří by mimo pracovní dobu bank měli mít možnost zaplatit pokutu v hotovosti přímo na nejbližší stanici dopravní policie.“

Větší problém než výše pokuty však v Bulharsku bývá možnost odebrání řidičského průkazu. Podle zkušeností z našeho velvyslanectví to není nic výjimečného. „O řidičský průkaz lze na jeden měsíc přijít už při překročení maximální povolené rychlosti v obci o více než 30 km/h. Odebrání řidičského průkazu na 12 až 18 měsíců a pokutu tisíc eur riskují řidiči, kteří řídí pod vlivem alkoholu. Po odebrání řidičského průkazu už není dále možné na území Bulharska řídit, a zejména zahraniční turisté se tak dostávají do značných problémů při návratu z dovolené. Řidičský průkaz je obvykle vracen oficiální cestou prostřednictvím našeho velvyslanectví a dále přes ministerstvo dopravy.“ Takže tak zhruba za tři měsíce máte řidičský průkaz zpátky, je tedy určitě lepší předpisy dodržovat.

Jací jsou Bulhaři jako řidiči? „Čeští řidiči by se měli připravit na zcela jiný, často o mnoho agresivnější a živelnější způsob jízdy místních řidičů. Při řízení na bulharském území také dbejte zvýšené opatrnosti,“ uzavírá Daniel Horák.

A dobrá rada na závěr: pokud se chcete se svým autem ještě shledat, určitě parkuje pouze na vyhrazených, i když často placených místech. Není to kvůli botičkám.

autor: evk
Spustit audio