V Itálii dbejte na zabezpečení vozu

3. srpen 2011

V Itálii loni ukradli téměř 166 tisíc automobilů – jeden každou čtvrtou minutu. I když se jedná zejména o krádeže automobilů s italskou poznávací značkou, zloději aut se nevyhýbají ani automobilům turistů.

Nelze přesně říct, ve kterých oblastech by si turisté měli dávat nevětší pozor. Musí si dávat pozor prakticky všude. Nejvíce kradených automobilů je hlášeno z oblasti Latium – tedy z Říma, ale pak je na řadě Lombardie, kde kradou i kamióny zejména bandy cizinců, kteří je odvážejí bezprostředně za hranice, a následuje Kampánie. V jižních oblastech se údajně dá dostat auto zpátky za jakési výkupné, ale to se týká spíše italských automobilistů.

Pouze necelá polovina, přesně 48 procent odcizených aut, se najde. Policie proto doporučuje automobilistům, aby neparkovali na opuštěných a neosvětlených místech, pečlivě vůz zamykali, zavírali okénka a zablokovali volant, i když opouštějí automobil jen na chvíli a aby nenechávali žádné cennější předměty a doklady v autě.

Automobilisté by si měli ve velkých městech dávat pozor i na vykrádání aut, tak řečeno za jízdy. Smutně tímto typem krádeží proslula Neapol, ale i v jiných městech může dojít k podobným případům. Když se auto například zastaví na červenou na křižovatce nebo zpomalí v koloně, přiblíží se k němu motocykl obvykle se dvěma muži a ten na zadním sedadle rozbije okénko a sebere ze zadního sedadla kabelku nebo fotoaparát. Kabelku může vytrhnout i spolujezdkyni na předním sedadle, když ji má na klíně. Je to otázka několika vteřin. Proto policie doporučuje, abyste ani při jízdě ve městech nenechávali žádné cenné předměty na zadním sedadle a kabelku nebo tašku s doklady a penězi měli raději pod nohama.

Itálie překvapuje každé léto turisty nějakým novým zákazem a přišly i letos. Kromě obvyklých zákazů většinou zaměřených na zaručení klidu a pohody na plážích a ve městech, v Bibione, kam jezdí hodně Čechů, budou mít od soboty půl kilometru pláže se zákazem kouření. Je to zatím jen experiment, ale tento zákaz sklidil jen pochvaly. Nenechte se unést horkým italským létem k sexuálním hrátkám v autě v blízkosti obytných domů – podle kasačního soudu totiž můžete být potrestáni odnětím svobody od tří měsíců do tří let.

Římský magistrát nedávno vydal jakéhosi průvodce pro ženy, ve kterých radí, jak se zachovat v nebezpečných situacích. K případům znásilnění dochází, naštěstí jich není mnoho, a obětí jsou často mladé turistky a násilníky cizinci žijící v Itálii. Proto se v průvodci doporučuje vyhýbat se neosvětleným místům i v centru, být opatrná při navazování nových známostí, vybírat peníze z bankomatu v doprovodu a také autorky naznačily, že by bylo lepší neoblékat se příliš vyzývavě. Podle expertů však dojem nedostatečné bezpečnosti neodpovídá realitě, ta je mnohem klidnější.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: vlu
Spustit audio