Slušný zloděj vás vykrade a zamkne za sebou

2. září 2011

Přijít ráno k autu a zjistit, že v něm nemáme na čem sedět? Ano, i to se může stát. Zlodějům se totiž hodily právě vaše kožené sedačky. I takové případy se stávají. Nemluvě o krádežích navigací, airbagů, xenonových světel a podobně. Dnes už neplatí, že zloděj ukradne, co není přišroubované. Vezmou si, co chtějí, nebo na co mají konkrétní objednávku. Leckdy se do auta dostanou tak, že si budete vy i policie lámat hlavu, jak to dokázali. Oni totiž po sobě dokonce i zamknou.

Na odemčení zámku bez originálního klíče stačí několik sekund. Jde o takzvanou metodu bumpingu. „Zámek může být sebesložitější, ale zloděj si vytvoří takové nástroje, kdy určitým poklepem nebo úderem zámek překoná bez poškození čehokoliv jiného,“ vysvětluje soudní znalec Oldřich Matušek.

Stačí mít správný profil klíče a návodů na výrobu potřebné náhrady originálu je na internetu plno. „Nevýhodou této metody pro policii, ale naopak výhodou pro pachatele je, že stejně jako dokážou zámek odemknout, mohou ho i zamknout, protože zámek není poškozen. Navíc kvůli tomu, že mechanoskopické stopy nevykazují znaky otevření zámku, nastává problém mezi majitelem vozu a pojišťovnou.“

Metod na otevření zámku je pochopitelně daleko víc. Třeba i tolik opěvovaný plovoucí kód není nic jiného než elektronické zabezpečení, kdy auto při zamykání vyšle kód pro následné odemčení zpět do klíčku. Tento kód však patřičně vybavený zloděj umí zachytit a následně si auto odemknout.

Zloději totiž jdou s dobou a mají to dnes leckdy až překvapivě jednoduché. „Dnes existují firmy a speciální školicí střediska, která vás naučí auta odemykat, aniž byste se dotkli zámku. Například když si někde na cestách zabouchnete v autě klíče, přijede služba, požádá vás, abyste se otočil, a auto je za chvíli otevřené. To se samozřejmě nedělá přes zámek, ale pomocí různých klínků kolem skel a táhel,“ popisuje Oldřich Matušek. Dalším způsobem, jak se dostat do vozu, je výroba duplikátu klíče po ukradení víčka nádrže, jehož klíč je zpravidla shodný s dveřmi i se zapalováním.

Nemusí tedy být až tak překvapivé, že po příchodu k autu zjistíte, že v něm chybí navigace, autorádio nebo dokonce kožená sedadla. V takovou chvíli musíte vždy zavolat policii. Problém s plněním z pojistky proti vykradení však začíná ve chvíli, kdy není viditelné poškození. „Pokud předměty byly pevnou součástí vozidla, například autorádio, navigace nebo sedadla, pachatel překonal překážku tím, že je z vozu odmontoval. Na takové případy se havarijní ručení vztahuje a řidiči je vyplacena náhrada škody,“ říká Dagmar Kaucká z pojišťovny Allianz.

Náhradu škody však nedostanete za případné věci osobní potřeby, mezi které se dnes řadí mimo jiné i osobní počítač, mobilní telefon nebo fotoaparát, a to ani v případě, že zmizí z uzamčeného kufru. „K pojistnému plnění je potřeba, aby zloděj zjevně překonal uzamčení násilím, takže buď rozbil zámek, nebo okno,“ dodává Dagmar Koucká.

Vždy se vše řídí naší pojistnou smlouvou s konkrétní pojišťovnou. Obecně se lze vyvarovat vykradení auta jenom prevencí. „Existuje několik jednoduchých zásad od zabezpečení vozidla až po takové maličkosti, jako je parkování. Pokud budete parkovat na odlehlém nebo neosvětleném místě, zvyšujete tím riziko krádeže,“ radí zkušený kriminalista Pavel Hanták.

Zlodějům můžete vykradení auta ztížit, případně je odradit, ale když se zaměří právě na vaše auto, nikdy je nemůžete zastavit.

autor: pgj
Spustit audio