Vláda projedná exkluzivní smlouvu o spolupráci s USA

Američané s Českem podepíší exkluzivní smlouvu o výzkumné spolupráci v obranném průmyslu. Takovou smlouvou, kterou dnes projedná vláda, se může pochlubit ve světe jen pouze deset států.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký protiraketový radar

americký protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Například Velká Británie nebo Finsko.

„Ta jednání jsou ukončena, shodli jsme na formulacích dohody,“ popsal Jan Fulík, náměstek ministra obrany, pod kterým se několik měsíců o ratifikaci jednalo, vyjednávání o dohodě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Význam smlouvy zhodnotil Vladimír Mařík z ČVUT v Ranním interview Radiožurnálu

„Doufáme, že ji vláda schválí a otevře to další prostor pro spolupráci mezi Českou republikou a Spojenými státy v oblasti obranných technologií,“ dodal Fulík.

Náměstek ministra obrany soudí, že Fischerův kabinet by měl schválit mezinárodní smlouvu bez připomínek:

Rovnocenný přístup

„Nepředpokládám, že by s tím měl být nějaký problém, protože jednoznačně to jde v trendu, který, si myslím, je pro Českou republiku pozitivní, kdy se snažíme velmi dobře starat o inovativní část ekonomiky, o špičkové technologie. Tato smlouva je přesně o vytváření prostoru pro podobné aktivity.“

Česká výzkumná pracoviště nebo soukromé firmy budou mít díky smlouvě rovnocenný přístup k veřejným obranným prostředkům USA.

Pokud dokument vláda dnes schválí, teprve potom dojde k podepsání smlouvy. Na schválení dohody zde v loňském roce apeloval i americký víceprezident Joe Biden.

Navíc Američané jen v letošním a příštím roce chtějí do českých nápadů investovat milion dolarů. O peníze, které tak původně měly být určitou kompenzací za postavení radarové základny, tak český výzkum nepřijde.

Otevírání dveří

„Smlouva otevírá našim výzkumným pracovištím dveře na nejšpičkovější pracoviště, k nejšpičkovějším vědcům,“ zhodnotil význam dohody s Američany profesor Vladimír Mařík, vedoucí katedry kybernetiky na pražské ČVUT.

„To může povznést technologickou úroveň naší vědy, technologický potenciál této země jako celku se sekundárním pozitivním dopadem na naši ekonomiku. Protože pokud průmysl bude umět využít té zvýšené technologické úrovně naší vědy, tak potom nám to dává konkurenční výhodu,“ vysvětlil Mařík v Ranním interview Radiožurnálu.

Čeští vědci mají podle něj největší šance uspět v oblasti informatiky a kybernetiky, v oblasti laserových technologií, optoelektroniky, radioelektroniky, jaderné a chemické bezpečnosti, nanomateriálů a biotechnologií.

Marika Táborská, Kateřina Křenová, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme