Odstraňování ropy z pobřeží USA může trvat desítky let

V Atlantiku se rýsují škody nedozírných rozměrů. K pobřeží Spojených států totiž značnou rychlostí směřuje obrovská ropná skvrna z vrtu pod těžební plošinou. Ta minulý týden explodovala a potopila se v Mexickém zálivu. Podle odborníků můžou být následky havárie znát ještě desítky let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potápějící se ropná plošina v Mexickém zálivu

Potápějící se ropná plošina v Mexickém zálivu | Foto: AFP

Jakub Kanta, odborník na likvidaci havárií po úniku nebezpečných látek ze společnosti Dekonta, se domnívá, že odstranění ropné skvrny z moře může trvat týdny až měsíce. Pobřeží na tom ale bude mnohem hůř. „Jedná se o roky až desítky let,“ řekl Kanta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakub Kanta, odborník na likvidaci havárií po úniku nebezpečných látek, v Ozvěnách dne.

Do moře dál vytékají denně statisíce litrů ropy a větry je ženou směrem k pevnině. V ohrožení je křehký pobřežní ekosystém americké Louisiany a dalších států unie. Američané už do boje se skvrnou o rozloze desítek tisíc kilometrů čtverečních nasadili i armádu.

Snaží se ropu několika způsoby rozptýlit a rozdělit na menší plochy. Zásahové týmy už dokonce šířící se ropnou skvrnu v Mexickém zálivu zapálily.

„Zapálením se zbavíme velkého objemu vlastní ropy, druhý efekt je ten, že přednostně hoří lehčí frakce ropy, které jsou toxičtější. V ideálním případě pak zbudou pouze těžké asfaltové frakce, se kterými si už umíme lépe poradit,“ vysvětlil Kanta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Adam Petrusek z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v pořadu Stalo se dnes.

Tato havárie je podle něj o to komplikovanější, že se jedná o únik ropy ve velké hloubce. „To právě činí veliké problémy při utěsnění vlastního úniku,“ dodal Jakub Kanta.

Zasaženy pravděpodobně budou i pobřežní ekosystémy. „Jsou tam různé mokřady a pláže, kde se rozmnožuje celá řada živočichů, kteří jsou důležití i ekonomicky. Jejich populace můžou být zasaženy dlouhodobě,“ řekl Adam Petrusek z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Katastrofě zřejmě nezabrání ani norná stěna, která by měla pokrýt zhruba osmačtyřicet kilometrů pobřeží státu Louisiana. „Pokud se skvrna požene na pobřeží, tak to nemůže stačit,“ uzavřel Petrusek.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme