Akademie věd slaví 125 let. Připomene to dosud největší videomapping u nás

20. březen 2015
Zprávy

V neděli 22. března od osmi hodin večer se budova Akademie věd na Národní třídě rozzáří. Uvidíte tam videomapping, tedy prostorové promítání přímo na fasádu. Akademie věd si tak připomene svoji historii. Od jejího založení letos uplynulo 125 let. Akce potrvá dvě hodiny. Na Národní třídě se kvůli tomu částečně omezí i tramvajová doprava.

„Je to založeno na velmi kvalitní 3D animaci, která je maximálně propojena se zvukovými efekty a k tomu velmi krásným, emotivním hudebním podkladem," popisuje Lenka Vinická ze společnosti, která videomapping připravuje.

„Symbolizuje to napříč spektrem vědy, vědními obory. Diváci dokonce v jeden moment uvidí, že se na ně snese zakládací listina akademie."

Jedno představení bude trvat asi čtvrt hodiny a bude se asi pětkrát za sebou opakovat. Show skončí v deset hodin večer. Mezitím se budou promítat další videa, která připomenou 125 let Akademie věd. V Česku půjde o nejširší promítací plochu, na které se videomapping kdy dělal.

„Ten obraz bude skutečně na celou budovu, což je 90 metrů šířky, proto doporučuji to vidět dvakrát - z jedné a z druhé strany. Divák má vjem, že vstupuje do obrazu jako takového," říká Lenka Vinická.

Podle profesora Pavla Janouška z Akademie věd bude mít videomapping i symbolický význam.

„Tuto akci lze vnímat jako propojení dvou fenoménů vědy a umění," říká.

V době konání show se omezí doprava na Národní třídě.

„Od prvního do posledního videomappingu nebudou jezdit tramvaje – ale pouze v úseku Národního divadla. Na Národní třídu a na Újezd se v pohodě dostanete. Necháváme tam jeden jízdní pruh, kdyby byl potřeba nějaký rychlý převoz," připomíná Lenka Vinická.

Akademie věd ČR
autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu