Česká televize otvírá nové brněnské studio, vyšlo na 270 milionů korun

3. říjen 2016

DOPLNĚNA FOTOGALERIE - Nové prostory se nachází v areálu bývalého Zetoru a jsou složeny ze tří studií, která jsou plně připravena pro natáčení a vysílání ve vysokém rozlišení obrazu.

Česká televize dnes otvírá za účasti premiéra Bohuslava Sobotky a generálního ředitele veřejnoprávního média Petra Dvořáka po přibližně půl druhém roce výstavby nové brněnské studio. Jeho hodnota byla vyčíslena na 270 milionů korun, přičemž sto milionů korun by se mělo vrátit nazpět prodejem starých nepotřebných budov. V pořadu Newsroom ČT 24, kde Česká televize studio poprvé ukázala, byla této události dána podobná důležitost, jako startu TV vysílání v 50. letech nebo vznik první komerční stanice.

Nové prostory České televize se nachází v areálu bývalého Zetoru a jsou složeny ze tří studií, která jsou plně připravena pro natáčení a vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). První prostor označovaný jako Studio 1 je s plochou více než 300 m2 největší a má pochopitelně vlastní režii. Natáčet se tu budou zábavní pořady, klasická televizní tvorba (například pokračování seriálu Labyrint), ale také předvolební debaty (nedávno ta s kandidáty pro Zlínský kraj). Studio 2 je určeno pro pravidelné pořady typu AZ kvíz, Dobré ráno nebo Sama doma, Studio 3 pak pro natáčení zpravodajských pořadů včetně Události v regionech.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák uvedl, že v optimálním případě, by mělo mít veřejnoprávní médium takové studio v každém krajském městě. To je ale podle jeho slov v reálu hudbou budoucnosti. Podle Jana Součka, ředitele Televizního studia Brno, se diváci mohou těšit na kvalitnější tvorbu, do níž je možné zařadit zpravodajství, dokumenty, filmy i seriály. Ročně plánuje brněnské studio produkovat přibližně dva tisíce hodin televizní tvorby. Otevření brněnského studia proběhlo krátce poté, co Česká televize otevřela nové prostory v Hradci Králové a Českých Budějovicích.

  • Newsroom ČT 24 věnovaný otevření nového studia si přehrajete zde.
  • Dobré ráno z Brna bude k dispozici zde (v době publikování textu zatím nebyl záznam dostupný)
autor: lukpo
Spustit audio