Charitativní Běh pro kukang měl úspěch

12. září 2016
Dobré odpoledne

Ostravané přiložili nohu k dílu a poloopičky na druhé straně zeměkoule mají zas o něco větší šanci na přežití. Řeč je charitativním Běhu pro kukang, který na konci prázdnin pořádala ostravská ZOO.

Kukang je indonézské označení pro outloně váhavého. Tato malá roztomilá poloopice z přírody rychle mizí, a proto se na její záchranu rozhodli podniknout něco i v ostravské zoo. Na sklonku prázdnin uspořádali charitativní běh pro Kukang. Měl nečekaný úspěch a dost možná, že založil novou tradici podobných běhů pro záchranu ohrožených druhů zvířat.

„Tím, že jsme šli do úplně nové aktivity, neměli jsme jasnou představu, jak bude veřejnost reagovat. Byli jsme velmi mile překvapeni, protože ten běh, který měl stanovený maximální počet běžců, byl zcela vyprodán a ještě se hlásili další a další zájemci,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas Ostrava pracovnice zoo Jana Šoupalová.

Čtěte také

Získané finance budou použity na položky, které jsou důležité pro rozvoj záchranného programu – vybavení kliniky, dostavba centra, veterinární přípravky či podpora celosvětové kampaně I Am Not Your Toy! (Nejsem tvoje hračka!), která je zaměřena proti popularizaci outloňů jako domácích mazlíčků.

Stavební úpravy záchranného centra na Sumatře

„Úspěch akce nás naladil k tomu, že jsme stanovili pokračování charitativního běhu. A 30. srpna 2017 bude Zoo Ostrava pořádat další charitativní běh, ale bude to zase pro jiný záchranný program. Doufám, že nic nepokazím, když prozradím, že se začíná nejvíce mluvit o langurovi indočínském. Je to taky primát a na světě je nějakých posledních sto kusů, takže záchranný projekt je více než potřebný,“ dodává Jana Šoupalová.

Spustit audio