Chrudim má první mikrojesle. Rodiče do nich můžou přihlásit už půlroční děti

4. září 2017

Na školku jsou ještě moc malé a babička není po ruce. V Chrudimi začínají fungovat první mikrojesle určené už pro půlroční děti. Provozovatelé tak chtějí dát rodičům možnost zařídit pracovní povinnosti, nebo si třeba jen oddechnout.

Jaké jsou požadavky na chůvy, které se o děti starají, a co práce obnáší, vysvětluje chůva Renata Svobodová: „Chůva by se měla umět snížit na úroveň dítěte, kleknout si, povídat si s ním, vcítit se a mít empatii. Prostě umět si hrát.“

„Ten projekt jsem psala, společně s kolegyní, takže je to takové moje dítě,“ říká zakladatelka jeslí Ivana Hrubá. „Tohle zařízení je určené pro maminky, které mají chuť, nebo potřebu jít do práce, nebo si odpočinout, zkrátka nějakým způsobem zabezpečit péči o jejich dítě a nemají možnost ho dát babičce nebo kamarádce,“ doplňuje.

Čtěte také

Jedná se zatím o pilotní projekt Ministerstva práce a sociálních věcí. „Na něm ministerstvo zkouší, jak by fungovala skupinka čtyř dětí ve věku od 6 měsíců do 4 let,“ vysvětluje Ivana Hrubá. Mikrojesle budou otevřeny každý všední den od 7 do 16 hodin a jesličkovné se neplatí.

autor: kop
Spustit audio