Civilizace a dějiny aneb Historie světa pohledem dvaceti českých vědců

4. leden 2014

Dva editoři, egyptolog Miroslav Bárta a historik Martin Kovář, dali dohromady novou publikaci, která navazuje na jejich úspěšný titul Kolaps a regenerace.

Návaznost je zřejmá jak z grafické úpravy, tak i ze samotného obsahu knihy, kterou opět vydalo nakladatelství Academia. Publikace má dvě části – v té první, nazvané Člověk a dějiny, je v deseti kapitolách nastíněna historie lidstva od objevení se nejstarších příbuzných člověka před sedmi miliony lety až po současnost. Druhá část, Člověk a jeho svět, se v devíti esejích věnuje některým konkrétním tématům – dějinám světového hospodářství, vztahu člověka k přírodnímu prostředí a jeho vlastní planetě, dějinám válek, náboženství, výtvarného umění nebo demokracie.

Mezi autory najdete řadu známých osobností české vědy a skutečných matadorů její popularizace – namátkou zmiňme antropologa Václava Vančatu, archeologa Jiřího Svobodu, geologa a esejistu Václava Cílka, historičku Marii Šedivou Koldinskou, biologa Petra Pokorného, geofyzika Jana Kozáka nebo historika umění Jana Royta. Jejich společná práce je nejen úctyhodným interdisciplinárním počinem, ale i důkazem známé skutečnosti, že v historii lidstva všechno souvisí se vším a že vědecké bádání o ní nelze provádět s klapkami na očích. Snadno se tak přehlédnou důležitá fakta, která nám i dnes mohou být ku prospěchu. Ať totiž chceme nebo nechceme, historie se opakuje.

03026101.jpeg

O knihu Civilizace a dějiny s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do 12. ledna.

Miroslav Bárta, Martin Kovář a kolektiv autorů: Civilizace a dějiny : Historie světa pohledem dvaceti českých vědců. Praha: Academia, 2013. ISBN 978-80-200-2301-8.

autor: frv
Spustit audio