Civilizace: V erbu tří pruhů

20. červen 2014

S erbem tří vrchních pruhů do historie země vstoupil rod pánů z Kunštátu, kterému Národní památkový ústav zasvětil letošní sezónu. Sám erb svou jednoduchostí napovídá, že šlo o jeden z nejstarších rodů na našem území.

Zatímco dnes je Kunštát zafixován v povědomí veřejnosti především jako zámek, podle písemných pramenů patří k našim nejstarším hradům. První zprávu nacházíme k roku 1279, ale archeologické prameny posouvají založení hradu už do poloviny 13. století. Páni z Kunštátu o své rodové panství pečovali až do roku 1521, jak se dozvíte také na novém prohlídkovém okruhu V erbu tří pruhů. Na svou pouť do středověku se vydáte hned vedle pokladny, kde budete vyzbrojeni letákem s mapkou a malým plechovým střížkem, aby jste si v závěru expozice mohli vyrazit groš vydávaný v časech Jiřího z Poděbrad, patrně nejslavnějšího člena rodu, který také toto panství vlastnil a stavebně upravoval.

Návrat do poloviny 13. století
Kunštátské sklepení je v několika úrovních. Největší místnost byla vyhloubena už na samém počátku hradu. Stěny jsou postavené z kamene i vytesané do skály. Na podlahách si můžete všimnout hliněné mazaniny, kterou zarovnávali největší nerovnosti. Na webu Národního památkového ústavu si můžete prohlédnout také fotografie z archeologického výzkumu sklepení, které upozorní na mnoho detailů. Například se v přízemí současného jižního křídla zámku můžete nechat okouzlit vrcholně gotickým prostorem zaklenutým lomenou valenou klenbou s otisky šalování nebo se zaměřit na krásný portál se záklenkem a nikou vyloženou dřevem z 16. století. Tento prostor dnes připomíná období válek a najdete zde repliky celé řady zbraní.

V Magazínu Leonardo Civilizace jsme prošli pouze část prvního okruhu, pokud se chcete před návštěvou dozvědět víc, můžete se s kastelánem Radimem Štěpánem vypravit na cestu do středověku už nyní:

Rok pánů z Kunštátu
Národní památkový ústav zasvětil letošní rok pánům z Kunštátu, aby připomněl 550. výročí od ukončení několika diplomatických misí, které Jiří z Poděbrad vysílal k západním panovnickým dvorům ve snaze nastolit mír mezi všemi křesťany. Tehdy se jeho záměr nepodařilo zrealizovat, ale dnes je tato aktivita hodnocena velmi pozitivně, Jiří z Poděbrad tak trochu předběhl dobu a Národní památkový ústav na jeho plány navázal Rokem pánů z Kunštátu, kdy propojil doprovodné programy na několika moravských památkách tak, aby připomněly dávný lesk významného rodu.

Roku pánů z Kunštátu jsme se ve vysílání věnovali také my. S Michalem Konečným, který byl hostem Studia Leonardo, jsme představovali moravské zemské desky a s Radimem Štěpánem zalistovali Průvodcem krajinou hradů. Jiřímu z Poděbrad patřila také konference pořádaná Výzkumným centrem Dvory a rezidence ve středověku Historického ústavu AV ČR.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio