Co nového v pražské ZOO? Mládě hrabáče i žirafy

13. září 2016

Jaké jsou nové přírůstky v pražské zoologické zahradě v Troji, a na jaké zatím ještě chystají, prozrazuje v Magazínu Leonardo ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek.

Podle něj je jedním z nejvýznamnějších letošních přírůstků samička hrabáče kapského narozená 20. srpna. Původní osadníci z Evropy považovali toto africké zvíře za příbuzné praseti, ale žádnou takovou příbuznost nenajdeme.

„Hrabáči jsou velmi jedineční savci. Jsou to noční tvorové s prasečím tělem a téměř klokaním ocasem. Hrabou si systémy nor, proto hrabáči, ale také třeba rozhrabávají termitiště a termity pojídají“ popisuje ředitel.

David Šťáhlavský krmí hrabáče kapského

V pražské ZOO ale servírují hrabáčům moučné červy. „Ještě se jim dělá míchanice, která vypadá jako když zaděláváte na svíčkovou omáčku, ale pak se přidají granule. To je taková hrabáčí kaše,“ říká Bobek.

Další novinku mohou návštěvníci Troji zahlédnout ve výběhu žiraf: měsíční samičku žirafy.

Nejen žirafy jsou předmětem systému zápůjček, který funguje napříč evropskými zoologickými zahradami.

„Já ani nevím, která žirafa je v našem majetku, a de facto mě to ani nezajímá,“ vysvětluje ředitel. „V rámci evropských zoologických zahrad se zvířata přesouvají s ohledem na to, co je dobré pro ně, aby populace v zoologických zahradách fungovala, aby se množila.“

Jaké další projekty největší česká ZOO připravuje?

mládě žirafy v pražské ZOO

„Začínáme s Čínou spolupracovat na návratu koně Převalského do Džungarské pánve a spolupracujeme s pekingskou ZOO v řadě oblastí. Dalším projektem je tzv. australský areál, kde chceme mít ďábly medvědovité, tedy tasmánské čerty,“ naznačuje budoucí novinky Miroslav Bobek.

autoři: dst , oci
Spustit audio