Diety jsou rizikový faktor, nemáme je rádi, tvrdí odbornice na poruchy příjmu potravy

19. květen 2016

Společným jmenovatelem mentální anorexie, bulimie i psychogenního přejídání je nezdravý vztah k jídlu a vnímání vlastního těla. Více o těchto zákeřných diagnozách hovořila v Magazínu Leonardo Hana Papežová z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Psychogenní přejídání zasahuje větší počet pacientů než mentální anorexie a bulimie dohromady,“ uvedla lékařka.

S narůstající obezitou populace se v posledních letech věnuje problematice psychogenního přejídání větší pozornost ve výzkumu, potvrdila Papežová.

Ta odhadla, že přibližně 30 až 40 % klientů v obezitologických klinikách může mít problémy psychogenním přejídáním.

Anorexie, bulimie i psychogenní přejídání jsou spolu často propojené a mohou v sebe přecházet, vysvětlila odbornice na poruchy příjmu potravy.

Dobré stolování je důležité

V případě mentální anorexie platí, že jsou studie a klinické zkušenosti se stále mladšími pacienty, potvrdila nepříjemný trend lékařka.

„Hlavní projev nemoci je ten, že se člověk začíná k jídlu stavět jiným způsobem než předtím, a začíná se také projevovat nespokojenost s vlastním tělem.“

Jedním z možných projevů je držení různých diety. „My odborníci na poruchy příjmu potravy nemáme rádi diety,“ svěřila se Papežová. „Považujeme je za závažný rizikový faktor.“

Významné jsou ale společenské vlivy, především změna stravovacích návyků. „V dnešní rodině už málokdy vidíme, že rodina stoluje společně, vidíme špatné návyky kolem stolu, máme například pacientky, které už zapomněly používat příbor.“

„Příjemné stolování a příjemné zážitky z jídla a konverzace u jídla jsou velmi důležité,“ připomněla lékařka.

První Světový den poruch příjmu potravy

Vědci přesto ještě úplně přesně nerozumí tomu, jak vzniká čím dál tím větší nespokojenost s vlastním tělem a nadhodnocováním vlastních rozměrů, typické pro nemocné poruchami příjmu potravy.

„Navíc tento stav není přítomný úplně u všech pacientů, a netrvá po celou dobu nemoci,“ připomněla dynamiku onemocnění Papežová.

Příležitostí, jak veřejnost vzdělat v problematice oboru, může být historicky první Světový den poruch příjmu potravy, který spadá na letošního 2. června.

„Iniciativa vzešla od našich amerických kolegů z Akademie pro poruchy příjmu potravy, kteří na základě výzkumu dali dohromady devět pravd, které by laickému publiku měly vysvětlit základní fakta o těchto nemocech,“ upozornila Hana Papežová.


autoři: Terezie Jirásková , dst , oci
Spustit audio