Dvěstěčtyřicetihlavé stádo to už je pořádný počet zvířat. Jak se dá ukočírovat?

7. říjen 2015

Z krkonošských pastvin mizí stáda krav. Pastevci je nahání do kravínů o měsíc dřív než jiné roky. Zvířata totiž na krkonošských loukách nemají co spásat. Zemědělci nesekali ani otavu. Proto musí dobytek dřív ustájit a najet už nyní na zimní krmení.

240 hlavé stádo domů dostávali pastevci v Arnultovicích na Trutnovsku.

Je půl deváté a hasiči uzavírají hlavní silnici. Ohradníky kolem silnice jsou nachystané.

"Teď musíme dojít nahoru pro stádo, protože to se tam zdrželo kolem sena. Musíme je dostat dolů a otevřít ohradníky. Pak na pokyn uzavřít silnici a zkusit je dostat domů," říká pastevec Jiří Vondrák.

Čtěte také

Stojí v čele stáda a začíná krávy hnát z pastvy pomalu dolů.

Zvířata jsou na to zvyklá. Jdou za tím člověkem co je vodí.Antonín Halada, pastevec

"Celkem to dělám už 17 rok s tímto stádem. Takže je dnes už úplně jiné než když jsem začínal, pořád se doplňuje a obměňuje a to stádo poslouchá", usmívá se Jiří Vondrák.

Je teprve začátek října. Proč se již nyní stahují krávy z pastvy?

"Nebyla voda, nenarostla pastva. Letos jsme doma o měsíc dřív než jiné roky. Krávy už na pastvinách nemají co spásat", říká Jiří Vondrák.

Krávy na krkonošských loukách nemají co spásat. Kvůli suchu a teplu tráva nevyrostla

A dodává: "To vedro, to byla totální pohroma. Už přejíždíme na zimní dávku krmiva, to znamená na seno, na suché krmení a krávy už budou zavřené."

Zvířata zůstanou v kravíně v Arnultovicích na Trutnovskuu stájena až do jara.

Zemědělci jen pevně doufají, že jim veškeré zásoby krmiva vydrží přes celou zimu. A že příští rok nebude tak suchý a tráva na pastvinách zase poroste.

Spustit audio