Dýňový koláč
Jana Marková z Moravské Třebové si svou knížku nasbíraných receprů vede už od roku 1969. Mezi prvními tam byly předpisy na různé moučníky, které získala od své tety. Ta pocházela ze Suchohrdel a i když vyučená v oboru nebyla, byla vyhlášenou cukrářkou široko daleko.
Budete potřebovat:
těsto:
300 g hladké mouky
180 g másla
3-4 lžíce studené vody
náplň:
400 g dýně
400 g neslazeného kondenzovaného mléka
2 vejce
150 g cukru
1 lžička skořice
1 lžička zázvoru
špetka muškátového oříšku
ořechová krusta:
60 g másla
120 g mletých ořechů
120 g cukru
Postup:
1. Z příslušných surovin vypracujeme těsto, které zformuluje do koule, zabalíme do sáčku a necháme v lednici přes noc.
2. Ráno nakrájíme dýni na kousky a dusíme doměkka asi 25-30 minut.
3. Přebytečnou vodu slijeme a dýni rozmačkáme.
4. Přidáme ostatní suroviny pro přípravu náplně.
5. Těstem vyložíme koláčovou formu, přikryjeme pečicím papírem a předpečeme (zhruba 10 minut při střední teplotě).
6. Pak na korpus nalijeme náplň a nezakryté pečeme asi 40 minut.
7. Necháme vychladnout a připravíme si ořechovou krustu: rozpustíme máslo a smícháme s cukrem a ořechy.
8. Navrstvíme na koláč a dáme zhruba na 3 minuty ještě zapéct.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.