Hlavu vzhůru! I vy se můžete naučit spoustu cizích jazyků, tvrdí vědci

1. leden 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Kolika jazyky mluvíš, tolikrát si člověkem, říká jedno staré přísloví. Kolik jazyků se může ve skutečnosti člověk naučit?

Podle poslední studie veřejného mínění Eurobarometr z roku 2012 se přibližně 54 % obyvatel Evropské unie umí dorozumět alespoň jedním cizím jazykem.

V České republice se podle stejného výzkumu domluví alespoň jednou cizí řečí 49 % lidí. Dvěma a více cizími jazyky mluví zhruba pětina Čechů a tři a více cizích řečí ovládá přibližně jen šest lidí ze sta.

Čtěte také

Jedním z nejznámějších současných hyperpolyglotů je americký lingvista Alexander Arguelles. Sám během svého života studoval okolo 50 jazyků. Dodnes aktivně ovládá až tři tucty z nich.


Narazit na skutečného polyglota, tedy na člověka, který ovládá alespoň šest jazyků, lze už jen velmi vzácně. Existují však i případy takzvaných hyperpolyglotů, kteří ovládají více než 12 cizích jazyků.

Z historických hyperpolyglotů však můžeme jmenovat i německého jazykovědce Emila Krebse, který měl ovládat na 65 cizích řečí nebo vatikánského kardinála Giuseppe Caspar Mezzofantiho, který měl aktivně nebo pasivně vládnout až 72 jazyky.

Skutečné světové prvenství však údajně náleží Siru Johnu Bowringovi, historicky čtvrtému hongkongskému guvernérovi. Bowring se za svého života seznámil s 200 různými jazyky a údajně byl schopen komunikovat až polovinou z nich.

A kolika jazykům se může člověk ve skutečnosti naučit? Není nastavena horní hranice. Velkou roli hraje nepochybně jazykové nadání, ale především zájem, trpělivost a vůle učit se novému.

autor: ČRo
Spustit audio