Jak přilákat do vesnice turisty? V rakouském Armschlagu zaseli mák

Rakouská vesnice Armschlag měla být podle všech předpokladů odsouzená k zapomnění. Pouze sto stálých obyvatel a poloha nedaleko hlavní silnice, kudy každý jen prosviští. Kdyby ovšem kolem dokola nebyla maková pole. A kdyby se z nich místní nerozhodli udělat turistickou atrakci. To všechno jen 50 kilometrů od českých hranic. Není divu, že v makové vesnici v Rakousku znají i českou makovou panenku.

Rosemarie Neuwiesingerová je přesvědčená, že její hospoda by už dávno zkrachovala, nebýt máku a taky manžela, který ve správnou chvíli dostal ten správný nápad. Dnes má vyhlášená maková restaurace uprostřed Armschlagu pořád plno.

„Jenom jsem zkusil tuhle vesnici trochu oživit, nečekal jsem, že se to tak rozjede,“ vzpomíná Johann Neuwiesinger, jak před 25 lety obcházel sedláky s nápadem udělat tematickou turistickou atrakci. Jako ústřední plodina se nabízely třeba brambory, které tady v oblasti Waldviertelu mají taky dlouhou tradici. Nakonec to ale vyhrál šedý mák, který byl přece jen unikátnější než erteple.

V místním hostinci nabízí makové menu

A tak museli vymyslet kompletní makový sortiment, který turistům nabídnou, makovou kosmetiku, makové pálenky, makovou čokoládu. To všechno se prodává v makovém obchodě, před kterým je obrovské parkoviště jako někde před nákupním centrem, turistů jsou totiž mraky.

Čtěte také

Přímo v Armschlagu se mák pěstuje asi na 14 hektarech. To jsou sice jen asi tři procenta celkové výměry makových polí v kraji. Pro vesnici je ale důležitý hlavně marketing. „Maková turistika dává práci lidem v zemědělství, ve službách, a to zase nenutí mladé lidi z venkova odcházet do měst,“ říká hospodský Johann.

V restauraci museli kvůli turistům vymyslet i úplně nové recepty. Kapr nebo filet ze sumce pečený v máku prý chutnají výborně a navíc jsou to tradiční ryby ze zdejší oblasti. Hospodská Rosemarie se otáčí za pípou v červeném kroji, prostě hotová maková panenka jako ze známého večerníčku.

Maková vesnice Armschlag v Rakousku

„Ano, tu vaši pohádku znám, vyprávěl mi o ní jeden český štamgast. Chtělo by to přeložit do němčiny a pak bychom měli krásný suvenýr pro děti,“ usmívá se Rsemarie.

V jídelníčku má restaurace ale i klasiku – třeba vídeňský řízek. Ten se ale podle hospodského podává z úcty k národním tradicím bez máku.

Čtěte také

Červenec, kdy máky kvetou, znamená pro vesnici vrchol sezony. Makový expres teď vozí návštěvníky denně přímo do polí. Jezdí sem fotografové, filmaři, malíři a uprostřed makového pole prý už měl mezinárodní premiéru i jeden model auta. Jestli to chcete vidět na vlastní oči, máte šanci. Máky pokvetou ještě asi dva týdny.

autor: vob
Spustit audio