Když záda přestanou bolet, léčba nekončí, vzkazuje nezbedným pacientům fyzioterapeutka

18. duben 2016

Jak může fyzioterapie pomoci s bolestmi zad, kloubů a podobně? Jsou tyto bolesti nějak spojeny s psychikou? Nejen o tom hovořila ve Studiu Leonardo vedoucí Katedry fyzioterapie Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy Dagmar Pavlů.

„Fyzioterapeut je zdravotnickým pracovníkem, jehož hlavním úkolem je dosáhnout u klienta nebo pacienta maximálního zlepšení jeho funkčního stavu,“ uvedla docentka.

A protože tento funkční stav mohl být změněn v důsledku úrazu, nemoci, poruchy ale i stáří, pracuje fyzioterapie s osobami všech věkových kategorií. „Cílem je také změnit maximální možnou kvalitu života,“ dodala.

Ustoupením bolesti ale proces fyzioterapeutické léčby nekončí, i když mnoho pacientů se podle toho chová.

„Většina pacientů, pokud je zbavena obtíží, své aktivity ve vztahu k terapii končí, a to je samozřejmě nesprávné,“ varovala Pavlů.

Podle ní je jedna věc snížit po několika zásazích terapeuta bolest, ale něco jiného je odstranit skutečnou příčinu problémů.

„A především je nutné potom naučit klienta, jak má se svým pohybovým systémem a tělem zacházet v rámci běžných denních aktivit. To potřebuje delší časový úsek, učení a učení se a fixování si nových pohybových stereotypů nebo vzorů.“

Jak velkou roli při problémech například se zády má lidská psychika? „Má mnohem větší vliv než by se zdálo,“ potvrdila fyzioterapeutka.

„Jistě všichni známe situace, kdy jsme nervozní nebo ve stresu, a víme, že při těchto situacích třeba nastupují bolesti v oblasti šíje, začne nás bolet hlava a podobně.“

To potvrzuje jednoznačnou souvislost psychiky se stavem pohybového aparátu. Jak ale postupuje v takových případech fyzioterapeut?

Péče o takové pacienty neponechávají fyzioterapeuti jen ve svých rukou a spolupracují s dalšími zdravotnickými odborníky, včetně psychologů.

„V takových případech se snažíme poradit našim klientům a pacientům ve smyslu širší úpravy životního stylu,“ upřesnila Dagmar Pavlů.

Hostem pořadu byla vedoucí Katedry fyzioterapie Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy Dagmar Pavlů. Připravila Terezie Jirásková, moderuje Jan Burda.

autoři: Terezie Jirásková , bur , oci
Spustit audio