Mají děti dostatek zdravého vzduchu? Na jihlavské ZŠ Březinova to zjišťují speciální přístroje

22. leden 2018
Zprávy z

Vědci v budovách Základní školy Otokara Březiny v Jihlavě zjišťují, v jakém prostředí se děti učí. Pomocí speciálních přístrojů tam měřili kvalitu ovzduší a teď výsledky vyhodnocují. Za vším stojí Státní zdravotní ústav.

„Měří se tu základní škodliviny – radon, prašnost, organické látky a kovy v ovzduší, děláme dotazníkovou studii. To všechno se vyhodnotí,“ vysvětluje Bohumil Kotík ze Státního zdravotního ústavu.

Na základě měření škola zjistí, zda se žáci neučí v příliš vydýchaném vzduchu. „Ten problém vznikl tím, že se třídy začaly postupně zmenšovat, velikostně i se snižovaly stropy. Zmenšovalo se něco, čemu říkáme vzduchová kostka, což je množství vzduchu na žáka,“ upozorňuje Bohumil Kotík.

Únava, nesoustředěnost, apatie

Je-li vzduchu ve třídách málo, může to podle odborníků způsobit nesoustředěnost, únavu nebo apatii. Jihlavská ZŠ Březinova se do projektu přihlásila jako jediná mimopražská.

„Jde o mezinárodní projekt, je v pěti zemích v Evropě. Koná se na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a v Itálii,“ dodal ředitel školy Pavel Říha.

Kromě výsledků měření dostane ZŠ Otokara Březiny také přístroj, kterým bude moci kvalitu ovzduší měřit i nadále.

autoři: mik , Izabel Dearditio
Spustit audio