Majitelé DAB+ přijímačů v Miláně museli přeladit, multiplex EuroDAB změnil kanál

17. květen 2017

Digitální síť obsahuje mimo jiné stanice Radio Freccia, Radio Kiss Kiss, Radio Padania, Radio Vaticana, Radio Italia SMI (Solo Musica Italiana), RTL 102.5 a RTL Best.

Majitelé digitálních rozhlasových přijímačů žijící v italském městě Milano a jeho přilehlém okolí museli v uplynulých týdnech přelaďovat své přijímače. Multiplex EuroDAB Italia změnil technické parametry a přecházel z kanálu 13E na 12D. Využití takto vysoké frekvence není příliš obvyklé. Třináctý kanál se pro šíření digitálního rozhlasu používá například ve Skandinávii. Pražský vysílač Žižkov funguje s multiplexem Českého rozhlasu na kanálu 12C.

Digitální síť EuroDAB Italia obsahuje stanice Radio Freccia, Radio Kiss Kiss, Radio Padania, Radio Vaticana, Radio Italia SMI (Solo Musica Italiana), RTL 102.5, RTL Best, RTL Groove, RTL Lounge, RTL Guardia Cost a RTL Via Radio. Všechny šířené programy používají kódování HE-AAC, verze 1 a také jednotný datový tok – bitrate. Jeho hodnota je nastavena na 72 kbps. Multiplex obsahuje také datový paket pro dopravní informace TPEG. Ty mají v digitální síti vyhrazený prostor 24 kbps. Celkem je v balíku programů třináct pozic.

autor: lukpo
Spustit audio