Máme se bát umělé inteligence? Odpovídal programátor Filip Dvořák

6. květen 2014

Umělá inteligence není žádné sci-fi, dokazuje informatik a programátor Filip Dvořák. Přes svůj mladý věk se stihl podílet na několika mezinárodních výzkumech umělé inteligence. A právě on byl hostem Radiožurnálu a moderátorky Lucie Výborné.

„V 50. letech se objevil problém, jak účelně postavit ponorku,“ nastiňuje Filip Dvořák. „Je to komplikovaný proces, proto je třeba ho uspořádat tak, aby byl co nejlevnější. V 50. a 60. letech se výstavba začala plánovat pomocí umělé inteligence. Úspory byly obrovské,“ shrnuje s tím, že od té doby investují Spojené státy velké množství finančních prostředků právě do výzkumu umělé inteligence.

Čtěte také

Co tedy je umělá inteligence? „Je to to, co je dostatečně složité, aby člověk nechápal, co se děje uvnitř,“ odpovídá Filip Dvořák s tím, že se stále používá jednoduchý test. „Posadíme vedle sebe počítač a člověka. S oběma komunikuje další člověk. A pokud tato osoba není schopná rozlišit, kdo je počítač a kdo živá bytost, jde o dobře navržený systém,“ popisuje.

Máme se bát, že nás nahradí stroje? „Dnešní systémy jsou do značné míry jednoúčelové. Není to tak, že by program sám žil,“ domnívá se. V opačném případě by však bylo třeba stanovit etická pravidla.

Filip Dvořák, programátor

Jak vypadají nejúspěšnější projekty vývoje umělé inteligence? A kdy si budeme moci koupit třeba nový mozek? I na tyto otázky odpovídal Filip Dvořák.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio