Meteorit ze Žďárska je starý jako naše sluneční soustava, odhadují astronomové

Meteorit objevený před Vánocemi u Nového Města na Moravě je celosvětový unikát. Jako jediný má stále původní složení z doby vzniku naší sluneční soustavy. Astronomové nyní odvezli meteorit na další průzkum do laboratoře. Potom ho umístí do Národního muzea.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Astronomové uvolnili fotografii nového meteoritu ze Žďárska

Astronomové uvolnili fotografii nového meteoritu ze Žďárska | Foto: Pavel Spurný

Astronom Pavel Spurný z hvězdárny v Ondřejově vyndává ze zamčené skříně malou krabičku, ve které se ukrývá unikátní meteorit. Podle něj to je poutník sluneční soustavou.

„Když tu krabičku otevřu, tak je v ní malé nic. Pro nás je to ale velice mnoho. Malý černý objekt je meteorit, který dopadl na Zemi před čtyřmi týdny,“ říká Spurný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meteorit nalezený u Nového města na Moravě je unikátní. Jeho složení pochází z doby, kdy vznikla sluneční soustava. Natáčela Věra Hájková.

Zjistit, z jaké vzdálenosti objekt přiletěl, je jedna ze základních úloh, kterou astronomové řeší, popisuje Spurný.

„Z našich záznamů to zjistíme v tomto případě velice přesně. Určíme dráhu, po které se těleso pohybovalo, než se srazilo se Zemí,“ dodává Spurný.

Podle astronoma se tomuto meteoritu říká chondrit a váží okolo šesti gramů. Jeho stáří odhaduje na 4,56 miliardy let. Před rokem a půl prý činila jeho vzdálenost od Země 500 milionů kilometrů.

„Tento materiál je starý jako naše sluneční soustava, neprošel žádnou změnou,“ upozorňuje astronom Spurný.

Meteoroid, meteor, meteorit | Foto: Michal Jindra

Věra Hájková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme