Na stopě Planety 9: Pátrání se zužuje

26. únor 2016

Vědci z celého světa nyní zpřesňují modely dráhy předpokládané Planety 9, včetně toho, ve které části své dráhy by se tato planeta mohla v současnosti nalézat. V pohotovosti je také mnoho týmů, které se zabývají pozorováním oblohy a mají k dispozici výkonné dalekohledy na Zemi i ve vesmíru.

Nová planeta, kterou astronomové zatím označili pracovně jako ”Planetu 9”, by měla být podle dynamických modelů resp. gravitačních účinků na ostatní tělesa Sluneční soustavy zhruba desetkrát hmotnější než Země, její vzdálenost od Slunce by měla činit asi 200 - 1200 astronomických jednotek (v průměru by měla být asi 20x dále než Neptun) a její oběžná doba by měla ležet někde mezi 10000 až 20000 lety.

V úterý 23. února 2016 čtveřice francouzských astronomů (A. Fienga, J. Laskar, H. Manche, M. Gastineau) zveřejnila článek “Constraints on the location of a possible 9th planet derived from the Cassini data”, ve kterém mj. za pomoci dat, pořízených americkou umělou družicí Saturnu Cassini, zúžila oblast, ve které by se zatím nezpozorovaná planeta mohla nacházet, resp. určila oblasti, kde by se naopak nacházet nemohla.

Článek, který vyšel v časopisu Astronomy and Astrophysics, mj. na základě dlouhodobého přesného měření poloh Saturnu v podstatě jako nemožné vyloučil dvě zóny, blízké přísluní eliptické dráhy hypotetické Planety 9.

Článek francouských astronomů potvrdil, že Planeta 9 se bude nejspíše nacházet ve vzdálenějších segmentech výrazně eliptické dráhy, ale nikoliv se stejnou pravděpodobností všude v jejich rámci. Vědci modelovali gravitační účinky deváté planety na všechny ostatní planety a pak tyto počítačové výsledky porovnali se skutečnými pohyby planet a případnými odchylkami jejich drah.

Šlo celkem o 150 000 měření poloh planet. Tímto způsobem vědci zúžili možnou oblast současného výskytu Planety 9 zhruba na vzdálenější polovinu její dráhy, s maximem pravděpodobnosti ve vzdálenosti 630 astronomických jednotek od Slunce.

Laskar a jeho kolegové řekli, že oblast výskytu zatím neobjevené planety bude patrně možné ještě více zúžit, pokud bude mise sondy Cassini prodloužena do r. 2020. Momentálně se zdá, že její činnost skončí již v roce 2017.

Pátrání po Planetě 9 však bude usnadněno tím, že letos v létě k Jupiteru přiletí a na oběžné dráze kolem něj se usadí americká sonda Juno, díky čemuž budou mít astronomové k dispozici další sadu přesných dat.

Každopádně bude asi trvat ještě několik let, než bude existence Planety 9 potvrzena nebo naopak vyvrácena (obě varianty jsou v tuto chvíli možné). K tomu bude třeba nasadit nejvýkonnější dalekohledy, které má lidstvo k dispozici. Výpočty francouzských astronomů však obtížnost tohoto úkolu zmenšily přibližně na polovinu.

Zdroje: Phys.Org, Inverse, Space.com, Science News, arXiv

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio