Naše nejvyšší hory ocenily lidi, kteří tu nechávají svou pozitivní stopu

14. duben 2015

Ceny ředitele Krkonošského národního parku mají tento rok pět laureátů. Letošními oceněnými jsou lidová vypravěčka a herečka Slávka Hubačíková, zoolog Jan Vaněk, horský záchranář Jaroslav Hovorka, dlouholetý zaměstnanec parku Jan Materna a in memoriam také lesník a bývalý ředitel Správy Krkonošského národního parku Jiří Novák.

Všichni ocenění významně přispěli k rozvoji Krkonoš a povědomí o nejvyšších českých horách. Na předávání cen byl ve Vrchlabí i náš reportér Václav Plecháček.

"Vždycky je za nimi tzv. krkonošská stopa. Vždy jsou to lidé, kteří jsou spojeni s Krkonošema. A nejsou to jen ochranáři, profese se tu prolínají", vysvětluje ředitel Správy parku Jan Hřebačka.

Oceněná pětice se vybírala z 19 kandidátů a vybrat finalisty bylo jako každý rok velmi složité

Novou kategorií bylo ocenění za vědu a výzkum, Krkonošský park se v tom inspiroval tím šumavským: "Jsem rád, že jsme k tomu přikročili. Výzkum je to co nás potáhne do budoucna. Musíme vědět kam se Krkonoše vyvíjejí a pak se na to musí reagovat v té konkrétní péči", dodal Jan Hřebačka.

Laureáti dostali jako cenu sošku v podobě Krakonoše. K výrobě každé z nich přitom bylo zapotřebí přibližně 30 metrů železného taženého žíhaného drátu. Jediná oceněná žena Slávka Hubačíková už měla jasno v tom, kam si tohle ocenění vystaví: "Na nějaký velice čestné místo. Mám takovou starou knihovnu a tam mám všechny tyhle krásné věci".

Slávka Hubačíková přitom na předávání cen přijela přímo z nemocnice, kde kvůli zdravotním problémům strávila několik posledních dnů: "Já, kdyby mě sem nepustili, tak bych celé odpoledne brečela a bylo by mi zle. Jsem strašně, že jsem takové ocenění dostala".

Dalším oceněným byl zoolog Jan Vaněk, který v Krkonošském národním parku pracoval od roku 1970. Jeho specializací jsou bezobratlí živočichové, ze kterých má, pro mnohé možná překvapivě, nejraději mouchy: "Je to hrozně různorodá skupina, která je vlastně adaptovaná na každé prostředí, které tu na suché zemi, ale i pod vodou, kromě mořské, známe. Třeba larvy některých žijí v petrolejových jezírkách".

Historicky prvním laureátem Ceny ředitele Správy KRNAP v kategorii věda a výzkum se stal Jan Materna, především za svůj dlouholetý výzkum krkonošských klíšťat

Zatímco při povídání o mouchách se Jan Vaněk usmíval, při zmínce o ochraně přírody zvážněl. Podle něj by se jí mělo věnovat více pozornosti: "Tu přírodu nám nikdo nenahradí. A čím více se pustíme k využití, i když je to pro člověka, tak tím potom to hůř pro tu přírodu dopadá".

Pátý ročník Cen ředitele Správy Krkonošského národního parku je tedy minulostí a už teď mohou lidé posílat své návrhy na kandidáty ročníku příštího.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio