Ne finance, ale kreativita, popisuje silnou zbraň české vědy nová předsedkyně AV ČR

19. prosinec 2016

Do čela Akademie věd České republiky nastupuje nová předsedkyně mikrobioložka Eva Zažímalová. Jaké jsou její plány ve vedení instituce? Jak pěstovat konkurenceschopnost a prestiž české vědy nejen doma, ale i ve světě?

„Byla bych ráda, kdyby Akademie zvýšila svou vědeckou prestiž vzhledem k České republice i zahraničí. Myslím, že je na čem stavět,“ pochválila v Magazínu Leonardo stav české vědy nová předsedkyně.

Podle ní je potřeba velmi pečovat o všechny vědecké pracovníky, kteří výrazně vyčnívají nad průměr. „To jsou ty vedoucí osobnosti, které vědu mohou posunout dál. A to samozřejmě souvisí s penězi,“ dodala.

Zvláště v experimentálních oborech finanční prostředky přímo ovlivňují kvalitu a špičkovost výzkumu.


„Ve srovnání s nejrozvinutějšími zeměmi světa nemůžeme finančně soupeřit. Čím ale můžeme konkurovat, a to se daří, je nápad, myšlenka a kreativita. V tom se vyrovnáme západním zemím, v některých případech jsme ještě v něčem kreativnější, protože nás minulé doby kreativitě naučily.“

„Dnešní věda je hodně kosmopolitní, a velice málo oborů, zvláště těch přírodovědeckých, se dá dělat bez spolupráce se zahraničím. Zahraniční spolupráce je proto aspekt, který je velmi důležité rozvíjet,“ připomněla jednu ze svých priorit ve funkci Zažímalová.

Kromě přímo raketového rozvoje metod a technických prostředků používaných ve vědě, je také trendem čím dál větší potřeba multidisciplinárního a interdisciplinárního přístupu. „Hezkou ukázkou byly poslední Nobelovy ceny, kde ve všech kategoriích vědeckých šlo o objevy v mezních oborech, tedy kdy jejich objevitelé museli mít znalosti z několika příbuzných oborů.“

„To je velmi výrazný trend v současné době, multidisciplinarita, a to jsme zase zpět u široké mezinárodní spolupráce, protože ty drahé přístroje si může pořídit jen několik pracovišť na světě a špičkové věci se dají udělat jen ve spolupráci,“ konstatovala nová předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

Spustit audio