Největší zvon v Česku neohlásí příchod nového roku, zřejmě ho čeká oprava

Největší český zvon, Zikmund v katedrále sv. Víta, neohlásí oproti zvyklostem příchod nového roku. Je totiž ve špatném technickém stavu a restaurátoři ho zřejmě budou muset opravit. Problémy může způsobovat nové srdce zvonu, které technici naistalovali v roce 2002 poté, co původní prasklo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstrukce hodin, katedrála sv. Víta

Rekonstrukce hodin, katedrála sv. Víta | Foto: Filip Jandourek

Zvon Zikmund se odmlčel v červnu roku 2002, shodou okolností několik hodin po skončení voleb do sněmovny.

Jeho srdce puklo při vyzvánění u příležitosti poutního svátku sv. Víta. Téměř půltunový kus kovu propadl první podlahou z tlustých fošen a zastavil se o další podlahu, která bývá pod velkými zvony právě kvůli podobným případům.

Odborníci tehdy uvedli, že podle lomu uvnitř srdce zvonu způsobila puknutí vada již z výroby. Ještě v témže roce dostal Zikmund nové srdce, které je však o více než 50 kilogramů těžší než to původní. Právě kvůli tomu se objevily názory, že při zvonění srdce zvon poškozuje.

Chrám sv. Víta má sedm zvonů umístěných na jižní, původní gotické věži. Zvon Zikmund z roku 1549 je největším českým zvonem, váží asi 13,5 tuny a má průměr 2,56 metru. Ještě starší než Zikmund je zvon Václav z roku 1542, další mají jména Jan Křtitel, Josef, Dominik, Maria a Ježíš.

„Po několika letech provozu se ukázalo, že nové srdce možná není úplně vyhovující, jednak z důvodu větší hmotnosti oproti starému a potom z důvodu narůstající tvrdosti na úderové ploše srdce. Z toho důvodu jsme se rozhodli raději to nechat prohlédnout a posoudit a případně udělat nějakou úpravu,“ popsal současný problém děkan metropolitní kapituly Ondřej Pávek.

Než se celá záležitost vyřeší, nebude se Zikmund používat. „Možná to bude trvat i delší dobu, hovoří se i o srdci novém," doplnil Tomáš Stařecký, hlavní zvoník katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Největší zvon se přidává ke zvuku dalších zvonů při slavnostních a výjimečných příležitostech. Od letošního června ale již tomu tak není. Ostatní zvony se v katedrále letos naposledy rozezní dnes. Poprvé budou po 20 minut zvát na mši, kterou bude od 16 hodin sloužit pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Druhé, asi tříminutové zvonění zazní ke konci mše při modlitbě Te Deum.

První zvonění v novém roce lidé uslyší 1. ledna v 9.40, kdy po 20 minut budou zvát všechny zvony k novoroční mši, kterou bude také sloužit kardinál Duka. Přesně v poledne se pak všechny katedrální zvony, opět kromě Zikmunda, znovu rozezní na 20 minut.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme