Plán na povinný poslední rok školky kritizuje opozice i někteří odborníci

Plán zavést povinný poslední rok ve školkách kritizuje Asociace předškolní výchovy a výhrady mají i ředitelé základních škol. Změnu navrhuje ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD) a podporuje ji koalice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti v lesní školce

Děti v lesní školce | Foto: Zdeňka Kučerová

Ministryně chce opatřením pomoci hlavně dětem ze sociálně slabých rodin. Podle předsedkyně Asociace předškolní výchovy Evy Opravilové však změna přinese komplikace.

„I právně. To znamená změnu vzdělávacího systému – protože máme devítiletou školní docházku, škola začíná od šesti let,“ poznamenala Opravilová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánu ministryně Valachové na zavedení povinné předškolní docházky mluvil dětský psycholog Václav Mertin, který s ním nesouhlasí

Výhrady má i viceprezident Asociace ředitelů základních škol Pravoslav Němeček. Uznává však, že by děti do posledního ročníku školky měly chodit.

„Některé děti nemají základní návyky, ať už jde o chování, sebeobslužnost a tak dále,“ konstatoval Němeček.

„U nás je dlouhodobě docházka do mateřské školy vysoká, nad 90 procent. Proč tedy nutit lidem něco, co sami dobrovolně dělají. A jestli to někdo nedělá, hledejme jiné mechanismy, jak ho přesvědčit o tom, že mateřská škola, či jiné stejně kvalitní předškolní zařízení, je výhodné,“ říká dětský psycholog Václav Mertin.

Podle ministryně Valachové se tento model osvědčil v jiných evropských zemích. Prý je pro děti lepší, když jdou do školky ještě před tím než do školy.

„To je velice úzké vidění. To, že má dítě v první a druhé třídě lepší výsledky, je samozřejmě příjemné, ale podívejme se tam, kde děti sledovali dál. Tam se ukazuje, že různé programy, které se v těchto státech zaváděly, byly efektivní je první dva roky školní docházky,“ pokračuje Mertin a dodává:

„To neznamená, že jsou špatné. Souhlasím s paní ministryní, aby se stát zavázal k tomu, že zaručí, že každé čtyřleté, pětileté dítě bude moci navštěvovat mateřskou školu, pokud o to budou jeho rodiče stát.“

'Socialistické opatření'

Kritiky má návrh i na politické scéně. Tím asi nejhlasitějším je bývalý ministr školství a předseda ODS Petr Fiala, podle kterého jde o socialistické opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záměru povinného posledního ročníku MŠ polemizovaly poslankyně Vlasta Bohdalová (ČSSD) a Markéta Literová výkonná ředitelka Step by step ČR, o.p.s.

„Je to zbytečné omezování možnosti pro rodiče volit vlastní způsob přípravy na povinnou školní docházku,“ řekl Fiala.

„Slibujeme si od toho, že všechny děti, které budou vcházet do hlavního vzdělávacího proudu, projdou mateřskou školkou. A že všechny budou mít stejnou startovací čáru,“ ocenila záměr Vlasta Bohdalová, poslankyně a místopředsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu (ČSSD).

„Jsem přesvědčená o tom, že stejnou startovací čáru nevyrobíme dětem v 5 letech, kdy nastoupí do školky,“ oponovala Markéta Literová, výkonná ředitelka Step by step ČR, o.p.s.

„A že bohužel nůžky, které jsou rozevřené velmi do široka pro děti, které nevyrůstají v podnětném prostředí, a pro ty, které v něm vyrůstají, tak se tím výrazně nezmění.“

Desetileté povinné vzdělávání by mohlo začít platit podle ministerstva školství už od školního roku 2017/18.

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme