Příruční mikroskop odhalí rakovinu, na stopě Higgsovu bosonu a sonarové rukavice

1. únor 2016

Příruční mikroskop odhalí rakovinné buňky. Fyzikové možná před Vánocemi 2015 našli stopy gluina, elementární částice příbuzné Higgsovu bosonu. Sonarové rukavice, které poskytnou svému nositeli “podvodní hmat na dálku”. Cyklistická stezka, stíněná solárními panely.

Příruční mikroskop odhalí rakovinné buňky

Odborníci z Washingtonské univerzity vyvinuli speciální mikroskop ve tvaru masivnějšího pera, kterým mohou operativně a bez odebírání vzorků z tkáně od sebe rozlišit zdravé a rakovinou napadené buňky, například v mozku. To je důležité zejména proto, aby byl následný chirurgický zákrok veden přesně. Tzn. aby v daném místě po operaci nezbyl žádný rakovinný materiál, aby však také na druhou stranu nedošlo k chybnému odstranění zdravých buněk.

Nový příruční mikroskop je schopen tuto úlohu splnit, a to na úrovni jednotlivých buněk a přímo na operačním sále. Tedy v rámci operace, aniž by přitom docházelo ke zdržení, známému z tradičních diagnostických procedur. Příslušná technologie byla popsána v lednovém čísle odborného časopisu Biomedical Optics Express, jde o takzvanou dvouosou konfokální mikroskopii s lineárním skenem.

Phys.org, RichardDawkins.net, University of Washington, Biomedical Optics Express

Fyzikové možná před Vánocemi 2015 našli stopy gluina, elementární částice příbuzné Higgsovu bosonu

Fyzikové, kteří pracují v rámci Velkého hadronového urychlovače v CERNu, konkrétně u detektorů Atlas a CMS, jsou možná na stopě zvláštní velmi hmotné částici, která je takzvaným supersymetrickým partnerem gluonu a nese název gluino. Gluon je přitom právě tou důležitou částicí, která zprostředkuje jaderné síly uvnitř jader atomů.

Higgsův boson

Podle teorie by měla být gluina produkována v párech při některých srážkách uvnitř LHC. Při rozpadu gluin by měly vznikat specifické spršky gama záření. A právě podobné gama záření, které se nedalo vysvětlit jiným způsobem, vědci na obou detektorech zaznamenali.

Zatím sice jde jen o velmi nepřímý a nedostatečný důkaz, ale pokud by se tato předpověď později potvrdila, šlo by o objev částice, podobné Higgsovu bosonu, avšak těžší. Existuje ovšem i varianta, že zmíněný jev je projevem gravitonu, tedy částice, která je kvantem gravitační síly. Zatím tedy není nic jisté.

Phys.org, TechTimes, New York Times

Sonarové rukavice, které poskytnou svému nositeli “podvodní hmat na dálku”

Japonští postgraduální studenti vyvinuli přenosný sonar s Názvem IrukaTact (japonsky něco jako “delfíní hmat”). Uživatel si ho natáhne na ruku jako rukavici a ponoří dotyčnou ruku pod vodu. Potom může na vlastní kůži pocítit přítomnost pevných předmětů v mělkých vodách. Rukavice je vyrobena metodou trojrozměrného tisku a její součástí jsou sonarový senzor, tři vodní trysky a systém Arduino pro Mini.

Senzor je schopen detekovat pevný objekt pod vodou do vzdálenosti 60 až 70 centimetrů, přičemž čím je objekt blíže, tím výrazněji cítí uživatel proud z vodních trysek na konečcích svých prstů, jako tlak. Tvůrci rukavic předpokládají, že jejich výrobek najde uplatnění například během povodní, kdy záchranáři potřebují včas rozpoznat neviditelné překážky nebo nepravidelnosti terénu v kalné vodě před nimi.

Engadget, Popular Science

Cyklistická stezka, stíněná solárními panely

V Jižní Koreji postavili stavbaři 32 kilometrů dlouhou cyklistickou stezku, která je svrchu stíněna solárními panely. Stezka je umístěna uprostřed šestiproudé dálnice, která spojuje města Daejeon a Sejong. Od automobilového provozu je cyklostezka oddělena systémem bariér. To vše se nachází jen několik hodin jízdy od hlavního města Soulu. Vrchní solární kryt stezky nejen produkuje elektrickou energii, ale také chrání cyklisty před slunečním žárem a deštěm.

Inhabitat, IndustryTap, Youtube, Car Scoops

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.