Putin před lety nabízel Polsku část Ukrajiny, tvrdí šéf Sejmu Sikorski

Ruský prezident Vladimir Putin nabízel Polsku rozdělení Ukrajiny. V rozhovoru pro americký internetový server Politico to uvedl předseda polského Sejmu Radoslaw Sikorski. Šéf Kremlu to podle něj navrhl v roce 2008 tehdejšímu polskému premiérovi Donaldu Tuskovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski | Foto: European Parliament

„Žádný polský premiér se nikdy nebude účastnit tak hanebného činu, jakým by bylo dělení jiné země," reagovala současná premiérka Ewa Kopaczová v polské veřejnoprávní televizi.

„Známe to z vlastní historické zkušenosti a sami jsme tím nesmírně trpěli,“ dodala.

Polsko samo prošlo několikrát dělením mezi Pruskem, Ruskem a Rakouskem, později hitlerovským Německem a Sovětským svazem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dělení Ukrajiny, které před lety nabízel Putin Polsku, mluví polský zpravodaj Vít Pohanka

Radoslaw Sikorski, donedávna šéf polské diplomacie, sice na Twitteru své výroky mírnil, Varšava ale kdysi opravdu západní část Ukrajiny ovládala.

Novinář Ben Judah tvrdí, že výroky Sikorského byly naprosto jednoznačné, stojí si za tím, jak vyzněly i v samotném článku. Judah je respektovaný novinář respektovaného média Politico.

„Pravděpodobnost, že by šel za senzací a výroky nějak překroutil, je asi hodně malá nebo minimální,“ říká polský zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Sikorského rozhovor pro Politico zřejmě i proto rozpoutal v Polsku bez nadsázky mediální bouři.

Podobné návrhy dělení Ukrajiny nahlas pronášel i extremista Vladimir Žirinovskij. Nabídl to nejenom Polsku, ale i Rumunsku a Maďarsku.

Vít Pohanka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme