Rybníky České republiky

7. únor 2015

Petru Liebscherovi a Janu Rendekovi se podařilo vtěsnat do jediného průvodce skoro třetinu z 23 000 českých, moravských a slezských rybníků.

Rybníky jsou umělé vodní nádrže s přírodním dnem, které původně sloužily k chovu ryb. Dnes plní i řadu jiných funkcí. Staly se útočištěm ohrožených druhů, při povodních zadržují vodu, lákají sportovní rybáře i výletníky, v létě slouží jako koupaliště a v zimě jako kluziště. Rybníky byly svědky mnoha významných událostí, inspirovaly umělce, vypráví se o nich pověsti. Jsou tu skoro odedávna. Stopy po nejstarším českém rybníku, o kterém víme, ukrývá dlažba pražské ulice Na Rybníčku, v místech, kde už roku 993 stávala osada Rybníček. Velký rozvoj rybníkářství u nás nastal ve 14. století, kdy byl založen mj. Velký rybník u Doks, dnešní Máchovo jezero. Zlatým věkem rybníků se pak stalo období mezi husitskými válkami a válkou třicetiletou, kdy se rozvoj rybníkářství zastavil. Rybníků ubylo, ale pořád jich máme spoustu: v České republice je jich kolem 23 000. Z toho asi 6700 je popsáno nebo alespoň zmíněno v nedávno vydaném průvodci Rybníky České republiky z produkce nakladatelství Academia.

I přes svůj malý formát to není zrovna kapesní publikace. Skoro 600 stran na lesklém papíře, poctivý kilogram váhy. Ale není se co divit. Kniha je nabitá informacemi a plná fotografií Jana Rendeka, který za rybníky sjezdil celou republiku. Autorem textů je Petr Liebscher. Rybníky rozdělil podle krajů a soustředil se především na rozsáhlejší rybniční soustavy. Základní orientaci v knize usnadňují piktogramy u jednotlivých hesel, které na první pohled napoví, zda jsou rybníky vhodné ke koupání a sportovnímu rybolovu, označují technické památky, přírodní rezervace i přítomnost vzácných druhů vodních ptáků. Také se díky nim jednoduše dozvíte, zda tu rybáři pořádají podzimní výlovy a zda se v okolí rybníků v minulosti událo něco významného. Podrobnější informace pak najdete v jednotlivých článcích. Průvodce doplňuje slovníček rybářských pojmů, seznam literatury a rejstřík rybníků o rozloze nad 5 hektarů. Má celých čtrnáct stránek… Jsme zkrátka zemí rybníků.

Rybníky České republiky

O knihu Petra Liebschera a Jana Rendeka Rybníky České republiky s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do 22. února.

Petr Liebscher – Jan Rendek: Rybníky České republiky. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-200-2368-1.

autor: frv
Spustit audio