Staré drogy nemizí, a přibývají nové, ještě nebezpečnější, varuje lékař

5. září 2016

V Česku celkově stoupá počet lidí, kteří užívají psychoaktivní látky, přibývá i počet takzvaných problematických uživatelů. Více o české drogové situaci řekl v Magazínu Leonardo Petr Popov, primář Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Lidé sahají po drogách tak, jako sahali vždycky. Jenom se teď objevuje více jiných drog než v minulosti,“ tvrdí lékař.

Drogy dříve byly spíše látky přírodní povahy, dnes se ale objevují nové syntetické drogy, které jsou často mnohem nebezpečnější než drogy tradiční.

„Některé z nových syntetických drog jsou velmi nebezpečné, zvláště v těch akutních účincích, kdy může dojít velmi rychlému předávkování a následně k úmrtí,“ varuje adiktolog.


„Staré drogy nemizí, a objevují se nové další a další nové drogy. Na jednu stranu u nás sice klesá spotřeba piva, ale na druhé straně stoupá konzumace jiných alkoholických nápojů a přibývá uživatelů a amfetaminů i nových syntetických drog.“

Lékaři se také setkávají i s novými formami závislostí. „Jde o nelátkové závislosti, protože se setkáváme s návykovým chováním, které vzniklo bez použití psychoaktivních látek, ale souvisí třeba s používáním novým komunikačních technologií.“

Jde hlavně o závislosti na mobilním telefonu, internetu a dalších technologických prostředcích. Ty v důsledku vedou podobně jako tradiční drogy k tomu, že člověk zanedbává normální život, a někdy je možné vidět i zásadní problémy zdravotní.

Lze ale srovnávat závislost na droze s nelátkovou závislostí? „Obecně můžeme říci, že užívání psychoaktivních látek může být nebezpečnější z hlediska možného předávkování a somatického poškození,“ souhlasí primář.

MUDr. Petr Popov

„Ale na druhou stranu, když se setkáváme ve zprávách s tím, že někdo loví Pokémony tak úspěšně, že při tom zapomene, že řídí motorové vozidlo, a někoho přejede nebo sám sebe zahubí, tak je to otázka,“ shrnuje Petr Popov.

Spustit audio