Techmanie a Plus předvedou vědecké experimenty, můžete se vypravit i na výstavu o jídle

6. září 2016

Během září přiveze Český rozhlas Plus do čtyř krajských měst program plný vědeckých experimentů a nejnovějších vynálezů, jehož cílem je poučit a zároveň pobavit. Začne 8. září v Plzni, kde bude k vidění například robot Karel studentů z pražského gymnázia PORG. Od 10 do 17 hodin můžete navštívit program připravený ve spolupráci s Techmania Science Center.


PROGRAM AKCE ČESKÉHO ROZHLASU PLUS
10:00 – zahájení
– experimenty Techmania (celý den)
– Jaroslav Flegr - toxoplazma (celý den)
– Robot Karel dobývá pevnost (celý den)
– Pouliční kvízy o ceny
– Možnost podívat se, jak probíhá živý přenos
– Rozhovor s Pavlem Jungwirthem
14:33 – živé vysílání Magazínu Leonardo (host docent Jiří Formánek a další)
17:00 – závěr

Výstava Techmanie láka návštěvníky do výrobní haly Plzeňské Škodovky, která je zaměřená na historii Plzeňského kraje. „Techmanie má několik unikátních exponátů, které se přímo vztahují ke Škodovce,“ říká vedoucí vývojového oddělení David Lobotka. Návštěvníci mohou například vidět, jak vypadal první trolejbus Tr 3 vyrobený pro Plzeň, nebo parní stroj Škoda Marx, který hosté mohou vidět dokonce i v pohybu.

Unikátní expozicí Techmanie je část zaměřená na jídlo, která nese název Budoucnost na talíři. „Je to naše první expozice, kterou jsme nejenom tady vymysleli, ale i udělali design, grafiku a i vyrobili.“ V jedné části této expozice je návštěvníkům i přiblížená výroba masa. „V dnešní době děti ztrácí představu, jak maso vlastně vzniká. Díky tomuto exponátu si mohou prohlédnout, jaké jsou základní způsoby zpracování různých zvířat od začátku až do konce,“ přibližuje David Lobotka.

Mezi další oblíbené exponáty, zejména u mladších návštěvníků, patří váha s plechovkami „Hmotnost plechovek je dána tím, kolik má daná potravina energie. Když si zvážíte sto gramů rajčat a sto gramů rohlíku, tak zjistíte, že rohlík je podstatně těžší, protože je v rohlíku víc energie,“ vysvětluje David Lobotka. Můžete například zjistit, že lidské tělo dokáže spálit Coca Colu půlhodinovým šlofíkem.

Plzeňská Techmanie toho nabízí ale mnohem víc a návštěvníkům se líbí. Nezapomeňte navštívit i stan Českého rozhlasu Plus – ve čtvrtek 8. září od 10 do 17 hodin U Branky v Plzni.

autoři: , Soňa Lavičková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.