Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným. V Háji ve Slezsku oslavili Vančurovo výročí

27. červen 2016

Kdo by neznal slavnou větu z románu Rozmarné léto. Autorem je Vladislav Vančura, který se narodil v červnu roku 1891, takže je to přesně 125 let. V rodném Háji ve Slezsku na Vančuru nezapomněli a rok co rok tam pořádají velkou slavnost. Nevynechali ani letos.

Ochotníci ze souboru, který si říká Velkopolomské hvězdy, na pódiu statečně bojují s neopakovatelnou Vančurovou češtinou. A mají úspěch. Vedle stojí maringotka s plážovým vybavením a nechybí ani necky s vodou.

Rozmarné léto - to je název tradiční každoroční obecní slavnosti na počest Vladislava Vančury. S muzikou, kouzelníky a točeným pivem.

Mezi diváky jsme objevili Vasila Samokovlijeva, který přeložil Rozmarné léto do bulharštiny. Každý odstavec mu zabral spoustu času.

„Taková fráze jako Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným – tak já jsem krokem chodil po světnici a ten rytmus jsem hledal, to mi zabralo nejvíce času. Bulharština je tvrdší, navíc nemá pády, délky. Ale snad se mi to povedlo,“ říká obstojnou češtinou.

Ladislav Ludvík je členem Spolku Vladislava Vančury a často si představuje, jak by se autorovi samotnému líbilo v jeho v Háji ve Slezsku po 125 letech. „Myslím si, že by ho to mohlo i potěšit. Že vlastně jeho román, který vydal před 90 lety, má tak dlouhý život,“ přemítá.

Na rodáky se tady opravdu nezapomíná – zvlášť, když je jich tolik. Jméno této vesnice je i v matričním listu Antonína Vaška, otce Betra Bezruče.

Vančurovci
autor: mrk
Spustit audio