Tušíte, za jak dlouho se v přírodě rozloží plechovka nebo třeba žvýkačka?

29. září 2015

Upozornit na to, že les není smetiště. To je hlavní cíl nového informačního místa v královéhradeckých městských lesích. Už brzy vznikne v blízkosti oblíbeného dětského hřiště - Rytířského hradiště. Lidé se u něj dozvědí jak dlouho trvá, než se v přírodě rozloží odhozené odpadky.

Instalaci nových cedulí sledoval i redaktor Ondřej Vaňura.

Aneta Bůžková z hradeckých městských lesů dohlíží na přípravu nových informačních cedulí: "V rámci lesní pedagogiky se maximálně snažíme vychovávat děti k tomu, aby věděly jak se správně chovat v lese. A jednou z těch velmi důležitých věcí, které se i hodně projevují, je vyhazování odpadků v lese".

Stojíme pár kroků od rytířského hradiště, oblíbené zastávky rodin s dětmi v královéhradeckých městských lesích.

Upozornit na to, že les není smetiště. To je hlavní cíl nového informačního místa v královéhradeckých městských lesích.

Pracovníci Městských lesů právě instalují novou informační tabuli.

"Rozhodli jsme se v rámci šíření osvěty vybudovat společně s Technickými službami Hradec Králové takové zastavení, které se věnuje tomu, jak dlouse se co v přírodě rozhládá", doplňuje Aneta Bůžková.

"Velmi často se setkáváme s PET-lahvemi a igelitovými sáčky. Když se podíváte, tak například ty PET-lahve, trvá to zhruba 100 let než se v přírodě rozloží. Což je poměrně hodně, když stačí je akorát odhodit do odpadkového koše. Ideální je samozřejmě ten odpad vytřídit a z oné PET-lahve se pak dá znovu něco vyrobit", říká Aneta Bůžková.

No novém místě ale nebudou jen informační tabule

Upozornit na to, že les není smetiště. To je hlavní cíl nového informačního místa v královéhradeckých městských lesích.

"Tematicky jsme k tomu, protože se nacházáme vedle Lesního hřbitova, vytvořili takové malé rakvičky, které symbolizují rozklad nějakého materiálu. V každé z nich bude určitý materiál a u každé bude ještě také náhrobek na kterém bude uvedeno jak dlouho se to rozkládá. Takže například na tomto nude napsáno PET-lahev - 100 let a v té rakvičce budou naházení ony PET-lahve," dodává Aneta Bůžková.

Městské lesy Hradec Králové by měly stanoviště dokončit v nejbližších dnech.

autor: ova
Spustit audio