Úložiště jaderného odpadu je ve veřejném zájmu. Stát bude muset rozhodnout, tvrdí Dana Drábová

Odpor vůči vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu a vyhořelého paliva vyvrcholil například v ustanovení dne proti úložišti, který bychom si podle organizátorů měli připomínat 18. dubna.

„Je to přirozená součást dění v evropské společnosti,“ soudí Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „Cokoliv má zasáhnout do života lidí, se setkává se značným odporem,“ dodává. Proto podle ní nemůžeme čekat, že záměr vybudovat úložiště jaderného odpadu bude vítán s nadšením.

Současně upozorňuje na finanční podporu protestů: „Tyto aktivity jsou podporovány i finančně. A máte-li peníze, umíte organizovat. Stát tahá za krátký provaz, protože není přitažlivý.“

„V jistou chvíli se dostaneme k tomu, že vybudování úložiště je jistý druh veřejného zájmu. Stát s tím bude muset naložit,“ vysvětluje Dana Drábová, která uznává, že jde o komplikovanou situaci, jenže stát bude muset rozhodnout a deklarovat prioritu zájmu.

Čtěte také


„Radiace není největší problém,“ hodnotí Dana Drábová bezpečnost hlubinného úložiště. Musíme si podle ní uvědomit, že půjde o rozsáhlo důlní stavbu, která ovlivní život lidí během samotné výstavby. „A to až na desítky let,“ připomíná.

V současné době má Česko pro vyhořelé palivo mezisklad, tedy kontejner s minimální dobou použitelnosti 50 let. Úložiště však i přesto podle Dany Drábové potřebujeme, a to především pro budoucí generace, které se budou muset s vyhořelým radioaktivním odpadem vyrovnat.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio