Ultra HD v domácnostech velmi brzo dožene HD zobrazovače, předpokládá SES

26. říjen 2017

Budoucností je podle telekomunikační firmy vysílání s vysokým dynamickým rozsahem a vysokou snímkovou rychlostí.

Ve třetím kvartálu příštího roku dosáhne počet Ultra HD zobrazovačů v domácnostech stejného počtu jako jejich Full HD, případně HD předchůdci. Ultra HD přináší rozlišení čtyřikrát vyšší, než je stávající obraz v HD kvalitě. Následně bude poměr vysokého rozlišení klesat na úkor UHD zobrazovačů. Na konferenci Bratislava Business Briefing to řekl Thomas Wrede, viceprezident pro nové technologie a standardy ve společnosti SES.

Celosvětově je v současné době šířeno přes 83 Ultra HD kanálů, přičemž na čele je Evropa následovaná Severní Amerikou. Nejvíce programů, které prezentoval Wrede, přenáší na svých družicích právě SES. V Evropě je aktuálně šířeno 33 UHD programů. Některé programy jsou šířeny na satelitu, jiné jsou k dispozici u operátorů (například IPTV). Vzrůstajícímu zájmu se těší formát HDR, takzvaný vysoký dynamický rozsah, který přináší na televizní obrazovky nový rozměr televizní zábavy. Jde zejména o věrnější pojetí jednotlivých barev spektra a jejich škálu.

Na globální bázi šíří SES přes své satelity tři desítky programů, konkrétně 34 stanic v Ultra HD. Mezi vysílateli, kteří se pro tento formát rozhodli, jmenoval například FunBox UHD, Travel XP 4K nebo Insight UHD. Počet programů bude nadále podle Wredeho růst až na osm stovek v roce 2025. Je to pochopitelně pouze predikce, skutečnost může být za osm let jinde, a to ať už se jedná o optimistickou, případně pesimistickou předpověď. Přínos HDR je podle SES mimo jiné i v tom, že přináší větší pozorovací úhel než běžná televize a pomalu se přibližuje vnímání lidského oka.

Jako další novinku jdoucí ruku v ruce s formátem Ultra HD prezentoval Thomas Wrede vysoký dynamický rozsah (HFR). „Je to další velká věc pro formát HDR. Určitě bude skvělá pro sport a rychlé scény. Otestovali jsme si vysílání až se 120 snímky za sekundu a dosáhli jsme zajímavých výsledků, které jsme prezentovali například na veletrhu IBC,“ konstatoval viceprezident pro nové technologie a standardy ve společnosti SES. Na testech UHD se SES podílela již od roku 2014, kdy spolupracovala s německou placenou televizí Sky, která se v následujících letech již rozhodla spustit ostré vysílání. Krátce tento formát testovala i Česká televize ve spolupráci se slovenskou RTVS. Nešlo ale o živé vysílání.

autor: lukpo
Spustit audio