V Českém rozhlase Ostrava dnes lidé mohou vidět, co jindy jen slyší

28. říjen 2015
Zprávy , Zprávy

Od deváté hodiny dopolední do budovy rozhlasu v centru Ostravy proudí návštěvníci na den otevřených dveří. Nahlédnout do zákulisí a na vlastní oči vidět, co běžně jen slyší, dosud přišlo 150 lidí.

Vysílací i natáčecí studia, přenosový vůz, moderátoři i redaktoři v akci, posílání písniček a pozdravů přímo ze studia. Takto by se dal v krátkosti charakterizovat program tradiční a oblíbené rozhlasové akce.

Komentované prohlídky začínají každou čtvrthodinu, rezervační systém na prohlídku je zajištěn hned po příchodu. Čekací doba je ale minimální.

Navíc „čekárna“ na prohlídku je naše velké koncertní studio S1. Zároveň je to i první stanoviště. „Jsou zde Václav Bělohlavý, který návštěvníkům řekne něco o historii ostravského rozhlasu a samotného studia S1, a Artur Kubica, který uvádí písničky Lidečanky a Dolbendu,“ upřesňuje vedoucí programu ČRo Ostrava Richard Piskala.

V režii R3 pak návštěvníky čeká ukázka střihu anončního spotu (v našem případě upoutávka na blížící se Koncert pro hrdiny), zájemci si mohou vyzkoušet namluvení takového spotu a zvukař Pavel Antoniazi jim pak ukáže, jak se takový záznam upravuje do konečné podoby.

Newsroom – stanoviště s redaktory zpravodajství Kateřinou Daňkovou a Stanislavem Janalíkem. Ukázka střihu zpravodajského příspěvku a vysvětlení práce zpravodajského redaktora ČRo

Návštěvníci se zastavují také v hudební režii R1 – je to nejnovější režie se špičkovou technologií, jediná v rádiích na Moravě, pokračují do zpravodajského newsroomu a odtud do vysílání. Exkurze končí prohlídkou přenosové techniky.

Akce se prolíná i samotným vysíláním

Kvůli dni otevřených dveří jsme také trochu pozměnili vysílací schéma a byl to vlastně takový přímý přenos z akce. Z koncertního Studia 1, kde se během dne prostřídaly kapely Lidečanka a Dolbend, se v živých vstupech pravidelně hlásil Artur Kubica. Hudební pošta začala už po desáté hodině, písničky návštěvníci posílali rovnou ze studia.

„Den otevřených dveří je do 16:00, ale od 18:00 ještě máme koncert BROLNu s vítězi dětské soutěže Zpěváček 2015. Většina z těch dětí je z našeho regionu – to je zvláštní, že opravdu máme asi nejlepší zpěváčky z celé republiky. A na tento koncert je vstup volný jako na celý den otevřených dveří,“ zval v dopoledním vysílání vedoucí programu ČRo Ostrava Richard Piskala.

Čtěte také

Na podvečerním koncertu však nebudou chybět ani dospělí pěvečtí sólisté BROLNu. Koncert bude v přímém přenosu jak na YouTube, tak i na vlnách Českého rozhlasu Ostrava (v rozhlasovém vysílání pouze první část přenosu).

O doprovodný program se ve Studiu 1 staraly kapely Lidečanka a Dolbend (na snímku)
autor: tif
Spustit audio