V Krnově sázejí na ekologii. Louky tam zřejmě budou spásat ovce

6. listopad 2012

V Krnově si zřejmě pořídí čtyřnohé posily na likvidaci přerostlé trávy. Stádo ovcí má spásat několikahektarovou plochu v bývalém vojenském cvičišti v Krnově-Chomýži. O zvelebení areálu, který je vzácný z botanického hlediska, radnice usiluje už deset let. Místo sekaček a křovinořezů si na pomoc pravděpodobně zvolí šetrnější pomocníky.

Cestou k rozlehlému lesnímu statku v Jelení kromě všudypřítomných krav a ovcí, které se pasou na kopcích okolo, nejspíš nikoho nepotkáte. Do velkého ovčína spěchá muž v čepici a s kbelíkem v ruce.

Vrchní ovčák Petr Sedláček sype strakatým ovcím se čtyřmi rohy a souhlasně přikyvuje na nápad krnovské radnice. „Zásluhou oveček se udržují i plochy, které nezvládne udržet žádná technika. A ovce jsou k přírodě mnohem šetrnější,“ říká.

Ze statku míříme do Krnova-Chomýže. Vítá nás zatažená obloha a prázdné ulice. U autobusové zastávky potkáváme staršího muže, který když vidí mikrofon, spěchá do nedalekého domku pro manželku.

„Za domem byla sovětská vojska, kde měli ten tankodrom,“ dvaašedesátiletá paní Světlana se z okna svého bílého domku dívá na zarostlý tankodrom už několik desítek let. „Teď je tam binec a je to tam zarostlé. Ovečky by nám vůbec nevadily, byli jsme spjati se zemědělstvím,“ dodává paní Světlana.

Nápad se zrodil v kanceláři Rostislavy Rollerové, která má na krnovské radnici na starosti životní prostředí. Ovečky by podle ní mohly být navíc atrakcí pro turisty.

„Prvotní byl ekonomický zájem, ale myslíme si, že by to mohlo být i atraktivní. Jsou tam dvě vodní plochy, území je to velice malebné,“ říká Rollerová.

O tom, zda starší manželé z Chomýže budou mít ze svých oken výhled na pasoucí se ovce, rozhodnou krnovští zastupitelé už tuto středu.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio