Vajíčka žab a čolků se v Pardubicích stěhují na nový ostrov

8. duben 2015

Na březích slepého ramena v pardubických Polabinách můžete v těchto dnech vidět ochránce přírody se síťkami a kyblíky. Sbírají vajíčka obojživelníků, aby je bagry při odbahňování vodní plochy neohrozily.

Slepé rameno v Pardubicích u sídliště Polabiny pomalu ale jistě mění svou podobu. Vodohospodáři tu od loňska odbahňují vodní plochu i jezero Bajkal. Od vzniku na počátku 20. století totiž lokalita zůstávala ladem, znečištěná voda plná bahna a odpadků vadila nejen místním, ale i živočichům.

S příchodem jara ale začali obojživelníci klást vajíčka a při bagrování by došlo k likvidaci letošní populace skokanů a čolků. Proto se do práce pustili ochranáři.

Čtěte také

„Půjdeme k vodě a budeme tady sbírat ty vajíčka a přesouvat je. Dvakrát týdně tady obejdeme to slepé rameno Labe. V první řadě přemisťujeme snůšky, protože dospělý obojživelník si odplave, když se tady začne stavět, ale ty snůšky si neodplavou. Stavebníci vytváří takový ostrov, kam se nedostanou ani predátoři. Tam je zase vypustíme,“ říká Ilona Černá z NaturaServisu.

Ilona Černá sbírá vajíčka obojživelníků

A dodává, zda to není trochu sisyfovská práce, protože jde o poměrně rozsáhlou lokalitu: „Zatím není, ale bude. Teďka začíná sezóna, takže jich bude stále víc a víc. A jsem na to sama.“

Žijí zde i chráněné druhy, čolek velký a čolek obecný, skokani štíhlí, hnědí a zelení. V lokalitě se vyskytují ropuchy zelené a krátkonohé. Ve vodě jsou také ale plastové láhve, plechovky a vůbec docela nepořádek.

Ochranáři budou tady na slepém ramenu Labe přenášet vajíčka a potom i živé obojživelníky minimálně ještě měsíc.

autor: ba
Spustit audio