VIDEO: Na letiště tramvají, nebo autobusem? Tříčlánkovým trambusem!

16. listopad 2016

Mezi letištěm Václava Havla a pražským Veleslavínem začal jezdit unikátní tříčlánkový autobus. Má vyřešit kapacitní problémy, které na letišti nastávají po přistání obřích letadel.

Autobus, který je dlouhý 25 metrů, vyrobila belgická firma VanHool a pojme 181 cestujících. Praha ho má pronajatý na čtyři měsíce. Jezdit s ním budou všichni řidiči letištní linky 119, protože na tom prý není nic těžkého.

„Řidič si například nemusí najet do druhého pruhu, aby se vytočil,“ potvrzuje český zástupce belgického výrobce Jan Starosta, který se školení českých řidičů účastnil osobně.

Na rozdíl od běžných autobusů má VanHoolův trambus motor uložený před druhou nápravou, což zaručuje skvělou manévrovatelnost, jak potvrzují i sami řidiči.

VanHool nevyrábí jen autobusy, ale i další užitková vozidla na složitých podvozcích. „Firma se snaží vždy pomocí technických inovací přeskočit konkurenci,“ vysvětluje Starosta.


Tříčlánkové autobusy jezdí i na linkách v Mnichově, Barceloně, Linci nebo v Malmö. Některé jsou naftové, jiné hybridní, některé dokonce plně elektrické. Cena pražského vozidla, už použitého a s najetými 400 tisíci kilometry, je podle registru smluv 4 320 000 Kč. Pro srovnání: nový kloubový vůz SOR 18 City, který na letiště jezdí běžně, ale má menší kapacitu, vyjde na přibližně 6,5 milionu korun.

Konkurence v oblasti tříčlánkových autobusů na evropském trhu ale prakticky neexistuje. Tato koncepce se uplatňuje hlavně v Americe nebo v Asii.

Cena vozidla je podle registru smluv 4 320 000 Kč. Pro srovnání: nový kloubový vůz SOR 18 City, který na letiště jezdí běžně, ale má menší kapacitu, vyjde na přibližně 6,5 milionu korun.

„Autobusy VanHool Praha nekupovala, ale pronajala si je,“ potvrzuje pražský radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). „A byl bych velmi rád, kdybychom zkrátili zkušební období, a na nový rok rozhodli o tom, že bychom formou pronájmu pro Prahu získali dalších až 12 vozů.“

A jiné technické údaje o belgickém trambusu? Výkon motoru od firmy DAF je 260 kilowattů, spotřeba v obdobném provozu v Hamburku je kolem 26 litrů na 100 kilometrů.

autoři: pek , oci
Spustit audio