Vycvičení orli budou možná nasazeni proti dronům

3. únor 2016

Nizozemská policie začala spolupracovat se soukromou bezpečnostní firmou Guard From Above, sídlící v Haagu, která cvičí orly za účelem zneškodňování nepovolených dronů.

Zvyšující se počet dronů ve vzdušném prostoru s sebou přinesl všude na světě nutnost vytvoření pravidel jejich provozu. Možnost jejich porušování zase vyvolala nutnost zřídit speciální policejní útvary pro sledování tohoto provozu. Pokud nějaký dron pravidla poruší, je třeba nějakým způsobem rychle ukončit jeho let a odstranit ho ze vzdušného prostoru. Někde zvolili vystřelování sítí, jinde speciální útočné drony se sítěmi nebo metody elektronického boje. V Nizozemí se policie rozhodla pro tento účel vyzkoušet cvičené dravce, jmenovitě orly.

Proto nizozemská policie zahájila spolupráci s Benem de Keijzerem a Sjoerdem Hoogendoornem, kteří provozují firmu Guard From Above, specializující se na lovení a záchyt dronů pomocí vycvičených orlů. Tato dvojice se zabývá výcvikem orlů již asi 25 let.

Firma přitom využívá přirozeného instinktu těchto dravců, který spočívá v hájení svého teritoria a lovení (často rychle letící) kořisti, která se do něj dostane. V přírodě byly již také zaznamenány mnohé spontánní případy, kdy se orli sami od sebe vrhali na drony a zneškodňovali je, aniž by je někdo cvičil. Dravým ptákům totiž drony svými rozměry i stylem letu v podstatě připomínají jiné dravé ptáky, tedy konkurenci v daném teritoriu. Policie zatím chápe tento program jako experiment.

Oba cvičitelé orlů o tomtéž mluví jako o jednoduchém (low-tech) řešení technologicky pokročilých (hi-tech) problémů.

Podle předvedených videozáznamů umí orel proti dronu zasáhnout rychle, přesně a bezpečně, aniž by byl přitom zraněn pohybujícími se rotory stroje. Je totiž schopen uchopit tělo kvadrokoptéry svými drápy zezadu a přesně uprostřed mezi rotory a pak ho stáhnout k zemi. Samozřejmě záleží také na odpovědnosti cvičitele příslušného orla, jestli se rozhodne svého ptáka vyslat proti konkrétnímu typu dronu a do konkrétní letové situace.

Zdroje: Guard From Above, Popular Science, Inverse, Guardian, IEEE Spectrum, Youtube 1, Youtube 2, IFL Science

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio